ООН: И руснаците, и украинците нарушават човешките права

ООН: И руснаците, и украинците нарушават човешките права

ООН: И руснаците, и украинците нарушават човешките права

Мъчения, изнасилвания, сексуално насилие -  във войната срещу Украйна руските войници многократно са нарушавали човешките права. Но и украинците извършват престъпления, макар в по-малки мащаби, обобщават от ООН.

Както Русия, така и Украйна нарушават в хода на войната човешките права и международното хуманитарно право, става ясно от данни на ООН. Руските въоръжени сили, но и украинските разполагат военни съоръжения близо до цивилни сгради и използват "цивилни граждани като жив щит", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет във вторник в Женева.

"Вероятно важи и за украинските военни, макар в много по-малка степен", допълни тя. Освен това войници и от двете армии извършват и други нарушения, посочи тя. Става дума за изтезания и малтретиране на военнопленници, като извършителите на тези деяния не са подведени под отговорност, каза Бачелет. Тя добави, че както в контролираните от Русия територии, така и в районите, контролирани от Украйна има случаи на инасилвания и друг вид сексуално насилие.

Според ООН "съществуват сериозни опасения, че офанзивите, провеждани от руските военни са несъвместими с международното хуманитарно право“. Същото вероятно се отнася и за украинските въоръжени сили в източната част на страната, макар и "в много по-малка степен", обобщи Бачелет.

"В името на всяка една жертва на тази безсмислена война: убийствата, мъченията и произволните задържания трябва да спрат", призова тя.

Убийства извън фронтовата линия

В ООН продължават да съществуват опасения, че руската армия е извършила незаконни убийства, включително извънсъдебни екзекуции. Както посочи Бачелет, "растящият брой доказателства дават основателни причини да се смята, че руските въоръжени сили са извършили сериозни нарушения" в това отношение. Нейната служба разследва над 300 твърдения за убийства, извършени от руски войници извън рамките на бойни операции, съобщава още Върховният комисар на ООН по правата на човека.

В същото време Бачелет изрази загриженост, че арестите на над 1000 заподозрени в колаборационизъм, извършени от украинската спецслужба за сигурност СБУ и украинската полиция, "може да не са били в съответствие с международните задължения в областта на правата на човека". Нейната служба е документирала и 12 случая на насилствени изчезвания, в които е възможно да са замесени украински правоприлагащи органи.

Колко са ранените и убитите?

По данни на Службата на ООН за правата на човека в Женева, до 3 юли във войната на Русия срещу Украйна са загинали или са били ранени над 10 000 цивилни граждани - най-вече в резултат на използването на експлозиви в жилищни райони. Официалният брой на убитите цивилни е 4889 - от тях 335 са деца. Мишел Бачелет смята, че реалният брой може да е много по-висок.

Източник: Дойче веле

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ