ООН прие новото име на Турция

ООН прие новото име на Турция

ООН прие новото име на Турция

Турция вече ще бъде известна като Türkiye (Тюркие) в Организацията на обединените нации, след ООН се съгласи с официално искане на Анкара, предаде Би Би Си.

Няколко международни организации ще бъдат помолени да приемат новото име като част от кампания за ребрандиране, стартирана от турския президент в края на миналата година.

„Тюркие представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турския народ по най-добрия начин“, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган през декември.

ООН заяви, че е направила промяната веднага, след като е получила искането тази седмица.

Повечето турци вече познават страната си като Türkiye. Въпреки това англоезичната версия на името Turkey се използва широко, дори в страната.

Държавният телевизионен оператор TRT побърза да направи промяната, веднага щом беше обявена миналата година, като обясни, че сред причините за ребрандирането на изображението е асоциацията на английски с пуйката, която в много страни се яде на Коледа или Нова година, както и на Деня на благодарността в САЩ.

TRT също така посочи, че сред значенията на думата в речника по английски език на Кеймбридж са „нещо, което се проваля“ и „глупав или несериозен човек“.

Като част от ребрандирането, „Made in Türkiye“ ще присъства на всички продукти за износ, а през януари стартира туристическа кампания с крилата фраза „Hello Türkiye“.

Този ход беше посрещнат със смесена реакция онлайн. Докато правителствените служители го подкрепят, други казват, че това е неефективен опит за разсейване, тъй като президентът се подготвя за избори следващата година, които ще се проведат на фона на икономическа криза.

Смяната на името на държава не е толкова необичайно. През 2020 г. Нидерландия изостави напълно името Холандия, което използваше в някои от туристическите си кампании, въпреки че самата страна настояваше, че използването на името на провинция, което се бе превърнало в нарицателно за цялата държава, е погрешно.

Преди това пък Македония промени името си на Северна Македония поради политически спор с Гърция, а Свазиленд стана Есватини през 2018 г.

В миналото Иран е бил наричан Персия на английски, Тайланд е бил Сиам,  Зимбабве – Родезия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ