Първият самостоятелен плаващ град в света ще бъде открит на Малдивите

Първият самостоятелен плаващ град в света ще бъде открит на Малдивите

Първият самостоятелен плаващ град в света ще бъде открит на Малдивите

Малдивските острови са известни като райска дестинация, която много хора избират да прекарат ваканциите си. Покачването на морското равнище обаче обрича на изчезване повече от 1200 острова на Малдивската република. Разположен във водите на Индийския океан, нов самодостатъчен плаващ град ще се появи, благодарение на проекта - Maldives Floating City (MFC) - ръководен от холандската компания Duch Docklands.

Амбициозният проект има капацитет да побере 20 000 жители на островите, които ще могат да се сдобият с нов дом от около 100 квадратни метра, с тераса, паркинг и кей. Под името Maldives Floating City (MFC), новата водна резиденция ще бъде построена близо до столицата на архипелага и нейното летище, върху поредица от шестоъгълни структури, които ще заемат 200 хектара топли води в Индийския океан, на открито море, но заобиколен от атоли. Тези острови служат като бариера и вълнолом, позволявайки по-малко смущения в тези води, предава eleconomista.es. 

Първоначално там ще има само жилища. Но в дългосрочен план плаващият град ще бъде оборудван с всякакви услуги - от магазини, ресторанти и хотели до училища, болници и др. Според Dutch Docklands, ръководител на проекта, всяка къща ще струва около 240 000 евро. Идеята е те да бъдат "достъпни" жилища, за да привлекат най-широк спектър от потенциални купувачи и най-вече да събудят интереса на хората да се преместят там. 

Строителството в средата на морето ще започне през 2023 г. и ще бъде завършено на етапи през следващите пет години. Изчислено е, че до 2027 г. целият плаващ град ще бъде построен.

"Това ще бъде град с плаващи улици, използващ лодки за транспортиране на стоки и хора“, каза основателят на Waterstudio, архитектурното студио, което проектира града. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ