Първомайски шествия и протести срещу пенсионната реформа във Франция

Първомайски шествия и протести срещу пенсионната реформа във Франция

Първомайски шествия и протести срещу пенсионната реформа във Франция

Няколкостотин хиляди души излязоха на първомайски шествия в цяла Франция, за да отпразнуват Деня на трудещите се. Но днес в цяла Франция беше и пореден ден на общонационални протести срещу приетата пенсионна реформа, обобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Според полицията 8700 души са протестирали срещу реформата в Страсбург, 7300 в Лил, 11 000 в Марсилия, 13 500 в Тулуза и 14 000 в Клермон Феран. Синдикатите говорят за двойно повече участници в протестните прояви в тези градове. Властите казват, че в Париж в различни демонстрации и протести днес ще се включат до 100 000 души в Париж, а в цяла Франция вероятно ще бъдат до 650 000 души.

Въздушният трафик беше нарушен, като 25 до 33 процента от полетите бяха анулирани на големите френски летища заради протестите срещу реформата. 

В Париж пък традиционното първомайско шествие започна в 14 ч. местно време от "Площада на нацията", като там участват представители на синдикати от целия свят.

За 1 май в страната са мобилизирани 12 000 полицаи и жандармеристи, от които 5000 в Париж. В даден момент там се наложи полицията да използва сълзотворен газ заради прерастване на протестите срещу пенсионната реформа в насилие. Сълзотворен газ беше използван и в Нант.

Това е 13-ият ден на общонародна мобилизация срещу пенсионната реформа във Франция.

След като пенсионната реформа бе приета и обнародвана, президентът на Франция Еманюел Макрон обяви на 17 април, че си дава срок от 100 дни за успокояване на нацията. По-рано през седмицата премиерката Елизабет Борн бе натоварена от него да представи пътна карта с инициативи, насочени за постигане на това успокоение. Предстои Борн да изпрати и покани към синдикатите за консултации относно бъдещите действия на властите в областта на социалното осигуряване и трудовия пазар.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ