Пригожин обяви оттегляне на „Вагнер“ от Бахмут, предава контрола на редовната руска армия

Пригожин обяви оттегляне на „Вагнер“ от Бахмут, предава контрола на редовната руска армия

Пригожин обяви оттегляне на „Вагнер“ от Бахмут, предава контрола на редовната руска армия

Ръководителят на руската частна военна групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви, че нейните сили са започнали да се изтеглят от украинския град Бахмут, предаде Би Би Си.

Пригожин се зарече да прехвърли контрола над Бахмут на руската армия до 1 юни, макар че Киев твърди, че все още контролира определени обекти в града.

Пригожин каза, че силите му са готови да се върнат, ако руската редовна армия се окаже неспособна да се справи със ситуацията.

Битката за града е най-дългата и кръвопролитна във войната. Тази седмица Пригожин каза, че 20 000 бойци са загинали в Бахмут.

„Днес изтегляме части от Бахмут“, каза Пригожин във видео, публикувано в Telegram от разрушения град.

BBC Verify геолокира видеото в район близо до аптека в източната част на Бахмут.

Вижда се как Пригожин, който обяви превземането на града в събота, казва на хората си да оставят боеприпаси за руската армия. Той добавя, че някои бойци на Вагнер ще останат, за да помогнат на руските войски.

„В момента, когато военните са в трудна ситуация, те ще се изправят“, казва той, преди да предупреди двама бойци да не „тормозят военните“.

Шефът на „Вагнер“ многократно е атакувал висши руски военни, критикувайки ги публично, че не подкрепят войските му. Миналия месец той дори заплаши, че ще изтегли войските си от града, ако не им бъдат осигурени така необходимите муниции.

Въпреки твърденията на „Вагнер“, че предава Бахмут на редовните войски, Украйна не признава градът за паднал.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Ханна Маляр каза в четвъртък, че украинските сили все още контролират част от квартал Литак в югозападната част на града.

„Врагът замени частите на „Вагнер“ в предградията с войски на редовната армия. В самия град силите на „Вагнер“ все още присъстват“, коментира тя в Telegram.

Анализаторите казват, че Бахмут няма стратегическа стойност за Москва, но превземането му би било символична победа за Русия след най-дългата битка от началото войната в Украйна досега.

По-рано този месец САЩ заявиха, че повече от 20 000 руски войници са били убити в битката за Бахмут, а други 80 000 са ранени. Би Би Си посочва, че не е в състояние независимо да провери тези данни.

Превземането на Бахмут би доближило Русия малко по-близо до целта й да контролира цялата Донецка област, един от четирите региона в източна и южна Украйна, анексирани от Русия миналия септември след „референдуми“, които Киев и Западът заклеймиха като фалшиви.

.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ