Пригожин с първа публична проява след бунта: „Вагнер" се мести в Беларус за известно време

Пригожин с първа публична проява след бунта: „Вагнер се мести в Беларус за известно време

Лидерът на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин се появи публично за първи път след опита за бунт в Русия, за да обяви, че наемническата група се е преместила в Беларус „за известно време“, предаде Блумбърг.

Във видео, което беше публикувано в сряда в канал в Telegram, свързан с „Вагнер“ се чува как  Пригожин приветства голям брой бойци „на беларуска земя“.

„Воювахме достойно, направихме страшно много за Русия“, каза Пригожин, обръщайки се към бойците. „Това, което се случва сега на фронта, е позор, в който не е нужно да участваме“, добави той.

Вместо това, каза той, наемниците ще тренират и ще се подготвят за „ново пътуване до Африка“. По думите му те може да се върнат и в Украйна, когато „са сигурни, че няма да бъдат принудени да засрамват себе си и опита си“. Докато е Беларус, „Вагнер“ щеше да помогне на армията на страната да стане „втората армия в света“ и „ако е необходимо, ще се застъпим за нея“, каза Пригожин.

Основателят на „Вагнер не се е появявал публично, откакто отмени краткия бунт на частната армия на 24 юни, когато силите му стигнаха на 200 километра от Москва, без почти никаква съпротива от руските армейски части. Той поиска свалянето от власт на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов, обвинявайки ги в провали във воденето на войната в Украйна и твърдейки, че искат да „унищожат „Вагнер“.

Докато президентът Владимир Путин първоначално заклейми бунта като предателство и каза, че той е довел Русия до ръба на „гражданска война“, Кремъл разкри миналата седмица, че той е имал близо тричасова среща с Пригожин и 35 командири на „Вагнер“ само няколко дни след опита за метеж.

Съгласно споразумение за прекратяване на бунта, сключено с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, Путин се съгласи да позволи на Пригожин да отиде в Беларус с всички бойци, които искат да се присъедини към него. Досега обаче нямаше много признаци за широкомащабно прегрупиране на „Вагнер“ в Беларус, въпреки че Министерството на отбраната в Москва твърдеше, че наемниците са предали огромни количества оръжия на руската армия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ