Проектозакон за забрана на китайци да купуват земя, предизвика брожения и смут в щата Тексас

Проектозакон за забрана на китайци да купуват земя, предизвика брожения и смут в щата Тексас

Американският щат Тексас се опитва да прокара проектозакон, който има за цел да забрани на китайци да купуват земя в щата. Той беше предложен от сенатор Луис Колкхорст. На няколко пъти законопроектът стана обект на ревизия, след като в щата започнаха протести на граждани, заради дискриминационната му насоченост. Антикитайската политика започна да се появява на щатско ниво, след като вече ескалира на федерално ниво в Америка, събщава по повод законопроекта Радио Китай.

В началото на юни Комисията по външни отношения на Сената на САЩ одобри двупартийно предложение, което ще изисква доклади от американските правителствени агенции за "противопоставянето" на "инвазия" от страна на Китай на остров Тайван.  Пекин нарича новия проектозакон менталност от времето на Студената война. Законопроектът в Тексас пък предвижда и разследвания от главния прокурор на щата за случаи, в които китайци са си купили земя в Тексас. Законопроектът първоначално, макар и изменен, беше приет, забранявайки продажби на земя на хора с двойно гражданство и бизнеси, свързани с Китай, Русия, Иран и Северна Корея. Амрикански граждани от азиатски произход се възпротивиха на тази мярка. Тексаският сенатор-демократ Джон Уитмиър заяви, че „трябва да престанем да разделяме нашето общество".

Законопроект беше приет в Сената на Тексас, но Комисията за щатски дела отказа да организира изслушване по него. Както отбеляза тексаският сенатор Уитмиър, този законопроект създава основа за подозрения срещу хора с азиатски физически черти и потенциално може да разпали расизма.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ