Путин: Украйна не желае да изпълни условията за предварително мирно споразумение

Путин: Украйна не желае да изпълни условията за предварително мирно споразумение

Путин: Украйна не желае да изпълни условията за предварително мирно споразумение

Президентът на Русия Владимир Путин днес каза, че Москва не е видяла желание от страна на Украйна да изпълни условията на предварително мирно споразумение, което по негови думи е било договорено през март, предаде Ройтерс.

В коментари пред журналисти след своето посещение в Иран Путин каза, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са предложили да посредничат между Русия и Украйна. На въпрос дали е възможна среща с украинския президент Володимир Зеленски Путин отговори, че Киев не е изпълнил условията на предварително мирно споразумение, което по негови думи "на практика" е било договорено през март.

"Окончателният резултат разбира се… зависи от желанието на договарящите се страни да изпълняват споразумението, за което са се договорили. Днес виждаме, че силите в Киев нямат такова желание", заяви Путин.

През март се проведоха преговори, на които и двете страни направиха предложения, но не беше постигнат резултат. Тогава Зеленски каза, че може да се вярва единствено на конкретен резултат от преговорите, припомня БТА.

Вчера Путин се срещна с иранския върховен лидер Али Хаменей в Техеран и двамата задълбочиха връзките между двете страни, които са обект на западни санкции. В Иран Путин се срещна и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото обсъди сделка за подновяване на износа на украинско зърно през Черно море, който в момента е блокиран от Русия. Путин каза, че Русия е готова да улесни преминаването на украинско зърно през Черно море, но също така иска да бъдат премахнати оставащите в сила ограничения за износа на руско зърно.

"Бих искал да Ви благодаря за вашите посреднически усилия, за това, че предложихте Турция като място за преговорите, касаещи проблемите, свързани с производството на храни, проблемите с износа на зърнени култури през Черно море", е заявил Путин според изявление на Кремъл.

"Благодарение на Вашето посредничество, ние постигнахме напредък. Всички въпроси не са все още уредени, наистина, но има движение и това е нещо добро", е добавил Путин.

Двамата лидери са обсъждали и сирийската криза, и проблемите в Нагорни Карабах, и теми от двустранния дневен ред, добавя ТАСС.

По темата за двустранните отношения Путин е заявил, че те се развиват и стокооборотът расте със значителни темпове.

От своя страна турският президент определи разговорите с Путин като много конструктивни, допълва ТАСС. Ердоган отбеляза и важността на поддържането на контакти на високо равнище чрез телефонни разговори между двамата президенти.  

В петък руското министерство на отбраната заяви, че в скоро време ще бъде готов финален документ,  който да позволи износа на зърно от Украйна през Черно море, припомня Франс прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ