Ракета на Rocket Lab изнесе в орбита локационни сателити на САЩ за шпионаж и спасителни дейности

Ракета на Rocket Lab изнесе в орбита локационни сателити на САЩ за шпионаж и спасителни дейности

Ракета на Rocket Lab изнесе в орбита локационни сателити на САЩ за шпионаж и спасителни дейности

Ракетата Electron изстреля в орбита в сряда три американски сателита HawkEye, съобщиха от Rocket Lab, компанията за разработване на ракети-носители. Сателитите с двойно предназначение са предназначени да определят местоположението на източниците на радиосигнал на повърхността на Земята.

Изстрелването беше извършено от космодрума на НАСА Уолопс, разположен на едноименния остров край атлантическото крайбрежие на американския щат Вирджиния. Апаратите ще бъдат изведени в орбита на височина приблизително 550 км.

Според американския оператор HawkEye 360, ​​половината от поръчките за сателитни данни ще идват от Пентагона, а останалите от спасителните служби и търговските компании.

HawkEye 360 ​​подписа през септември миналата година договор за 300 милиона долара с Националната разузнавателна служба на САЩ (НРС) за картографиране на радиочестотни излъчватели на земната повърхност. Това е една от шестте компании, които наскоро сключиха споразумения с разузнавателната служба за предоставяне на сателитни радиочестотни данни като част от усилията на на НРС да разшири използването на налична в търговската мрежа геопространствена информация.

HawkEye 360 ​​​​си партнира с разузнаването от 2019 г. През август 2022 г. беше подписано и споразумение за научноизследователска и развойна дейност с командването на американската космическа и противоракетна отбрана.  Сателитите HawkEye, по-специално, могат да се използват за наблюдение на зони с висока радиоактивност, интензивни радиочестотни сигнали от електронна война и зони за заглушаване на GPS. С тяхна помощ можете да откриете източници и места на радиосмущения на бойното поле.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ