Разузнаването на САЩ предупреждава за намеса на Русия преди изборите за президент и на Иран в протестите срещу Израел

Разузнаването на САЩ предупреждава за намеса на Русия преди изборите за президент и на Иран в протестите срещу Израел

Какво Говорител на офиса на директора на националното разузнаване твърди, че "Русия се насочва към специфична демографска група от избиратели". Служителят обвини Русия, че е „основната заплаха“ за изборите в САЩ. В същото време Китай, според оценките на американското разузнаване, в момента „не планира да повлияе на изхода от президентската надпревара, тъй като не вижда голяма полза в избора между двете страни, които според него се стремят към „сдържане на Пекин“.

В същото време Министерството на правосъдието на САЩ във вторник обяви блокирането на близо хиляда акаунта в социалните медии, които според служители се използват „за разпространение на чужда дезинформация, генерирана от изкуствен интелект“. „За да подкопаят позицията на нашите партньори в Украйна и да повлияят на геополитическите сценарии“, каза директорът на ФБР Кристофър Рей в изявление.

Междувременно източници от разузнаването на САЩ публично предупреждават, че Иран полага активни усилия за засилване на протестите в САЩ във връзка с подкрепата на американската администрация за Израел в конфликта с Палестина, съобщава CNN. 

„Тези протести предизвикаха значително противопоставяне в страната, правейки ги подходящи мишени за чуждестранни играчи, като Иран, заинтересовани от задълбочаване на разделенията в Съединените щати“, се казва в съобщението. Така каналът цитира изявление на директора на националното разузнаване Аврил Хейнс, в което се казва: „Американците, които са станали мишена на тази иранска кампания, може да не осъзнаят, че взаимодействат или получават подкрепа от чуждо правителство“.  Тя призова „всички американци да останат бдителни, докато взаимодействат онлайн с акаунти и лица, които не познават лично“. В същото време Хейнс признава, че докладите на разузнаването показват, че „американците, участващи в протестите, изразяват възгледите си относно конфликта в Газа добросъвестно“, което Иран се опитва да използва.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ