Рекорден брой кандидати за президентските избори в Кипър

Рекорден брой кандидати за президентските избори в Кипър

Рекорден брой кандидати за президентските избори в Кипър

Рекорден брой кандидати за президент на Кипър и рекорден брой регистрирани гласоподаватели ще участват в предстоящите на 5 февруари президентски избори в страната. Обратното броене започва от днес с официалното подаване на номинациите за висшия държавен пост, предава БНР. 

14 претенденти да станат осмият президент на Република Кипър внасят кандидатурите си, според обявения от главния секретар по изборите списък за регистрация на номинациите. Първоначално 17 кандидати бяха обявили, че ще участват в надпреварата за държавен глава, но през последната седмица трима се оттеглиха.

Представителите на основните политически сили водят активна предизборна кампания от месец май миналата година.

Досегашният рекорд за брой кандидати - 11, бе през 2013 г., когато сегашният президент Никос Анастасиадис спечели първия си мандат.

Рекорден брой са и регистрираните в избирателните списъци гласоподаватели - почти 562 000 души, с около 5000 повече отколкото на парламентарните избори през 2021 г.

Около 172 000 кипърски граждани, които имат право на глас, не са се регистрирали, като голяма част от тях са постоянно пребиваващи зад граница.

Избирателна секция ще бъде разкрита и в София.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ