Русия е доставила на Китай 25 тона обогатен уран

Русия е доставила на Китай 25 тона обогатен уран

Русия е доставила на Китай 25 тона обогатен уран

Доставките на ядрено гориво от Русия за Китай показват възможно начало на нова надпревара във въоръжаването, съобщи Bloomberg, като се позова на свои източници  в Пентагона. Според агенцията от септември до декември 2022 г. Русия е изнесла за Китай 25 000 кг.(25 тона) обогатен уран.

Русия е доставила на Китай повече високообогатен уран за реактора CFR-600, отколкото САЩ и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са конфискували в световен мащаб през последните три десетилетия, пише още Bloomberg.

CFR-600 ще започне да произвежда оръжеен плутоний тази година, според доклад на Министерството на отбраната на САЩ. Това ще позволи на Пекин да навакса изоставането в ядрените арсенали от Русия и САЩ.

Според Пентагона нарастването на ядрения потенциал на Китай е пряко свързано с оттеглянето на Русия от Договора за стратегическите настъпателни оръжия със САЩ.

От 2017 г. Китай не е докладвал на МААЕ за своите запаси от плутоний. Според Bloomberg на 12 декември 2022 г. Росатом е доставила на  китайската страна 6477 кг обогатен уран.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ