Русия прибави още един съдия от Международния наказателен съд към списъка си с издирвани лица

Русия прибави още един съдия от Международния наказателен съд към списъка си с издирвани лица

В отговор на заповедта за арест на руския президент Владимир Путин Москва добави съдийката Томоко Акане от Международния наказателен съд към списъка си с издирвани лица, съобщи руското министерство на вътрешните работи, цитирано от ДПА и БТА.

За момента няма информация кой руски закон е нарушила Акане. Тя е била част от екипа на Международния наказателен съд, който през март 2023 г. издаде заповеди за арест срещу Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова заради военни престъпления в Украйна.

Те са обвинени, че са отговорни за депортиране на деца и непълнолетни от окупираните от руските сили украински територии в Русия. Москва определя тези случаи като евакуации.

Русия не е под юрисдикцията на МНС и определи заповедите като "нищожни".

През май съдията от съда Салваторе Айтала и главният прокурор Карим Хан също бяха прибавени към списъка на Москва с издирвани лица.

Руските власти ги обвиниха в "умишлено повдигане на обвинение срещу невинен човек" и подготвяне на "нападение срещу представител на чуждо правителство" за влошаване на международните отношения.

Друг съдия - Серхио Херардо Угалде Годинес - също се разследва, сочат данни на руските власти.

Според руското законодателство обвинените задочно могат да получат до 12 години затвор, ако бъдат признати за виновни. 

До момента Международният съд в Хага не е коментирал случая.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ