Русия разположи отбранителна ракетна система близо до Япония

Русия разположи отбранителна ракетна система близо до Япония

Русия разположи отбранителна ракетна система близо до Япония

Руско министерство на отбраната съобщи, че е разположило мобилни брегови ракетни системи на северен остров от Курилския архипелаг - част от стратегически разположена островна верига, която се простира между Япония и руския полуостров Камчатка, предаде "Ройтерс".

Япония предявява претенции към контролираните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии. Този териториален спор датира от периода в края на Втората световна война, когато съветски войски ги отнемат от Япония.

Руските брегови ракетни комплекси "Бастион", които изстрелват ракети с обсег до 500 километра, бяха разположени на остров Парамушир в северната част на Курилския архипелаг, каза руското военно ведомство.

Бреговите военнослужещи от Тихоокеанския флот ще наблюдават денонощно прилежащата акватория и зоните на проливите, се казва в министерското съобщение.
Съобщава се също, че на Парамушир е изграден военен лагер с условия, позволяващи целогодишно обслужване, настаняване, отдих и изхранване на личния състав.

Това разполагане на ракети става една година след като Русия дислоцира системи "Бастион" на остров Матуа, в централната част на Курилската верига, посочи министерството в Москва.

През септември базираният във Вашингтон мозъчен тръст "Център за стратегически и международни изследвания" посочи в доклад, че останала в сянката на инвазията в Украйна, извършваната от Москва милитаризация на Курилските острови "се е оказала до голяма степен под радара".

Стъпките на Русия за засилване на присъствието й предполагат, че островите ще продължат да играят пагубна роля в руско-японските отношения и че Япония и САЩ трябва да задълбочат консултациите си за дейността на Русия в региона, пише в доклада.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ