САЩ подновиха полетите на дронове над Черно море

САЩ подновиха полетите на дронове над Черно море

САЩ подновиха полетите на дронове над Черно море

Съединените щати възобновиха разузнавателните полети на своите безпилотни летателни апарати над Черно море, след инцидента с американския многоцелеви дрон MQ-9 по-рано тази седмица. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на двама неназовани американски високопоставени служители.

По тяхна информация безпилотен летателен апарат Global Hawk е извършил такъв полет на 17 март за първи път след като руски бойни самолети прихванаха във вторник MQ-9 и доведоха до свалянето му в международното въздушно пространство близо до анексирания от Русия Кримски полуостров.

Това предизвика размяна на обвинения и предупреждения от двете страни. САЩ изнесоха данни, че дронът е бил свален след като руски самолет на няколко пъти е изхвърлил гориво в близост до него и накрая е ударил едно от витлата на летателния апарат, което е довело до свалянето и разбиването му в Черно море. Държавният департамент оцени инцидента като непреднамерен и дължащ се по-скоро на "некомпетентност и непрофесионализъм" от страна на единия от руските пилоти. Москва пък предупреди Вашингтон да стои далеч от нейното въздушно пространство и отрече нейни самолети да са осъществявали контакт с американския дрон. Русия също така обвинява САЩ, че са променили маршрутите на своите разузнавателни и други полети над Черно море.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ