САЩ са си върнали половин милион долара, платени като откуп на севернокорейски хакери

САЩ са си върнали половин милион долара, платени като откуп на севернокорейски хакери

САЩ са си върнали половин милион долара, платени като откуп на севернокорейски хакери

Американското министерство на правосъдието и ФБР възпрепятстваха дейността на подкрепяна от севернокорейското правителство хакерска група, извършила кибератаки с цел откуп срещу болници в САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

В крайна сметка агенциите са върнали половин милион долара, платени като откуп, съобщи заместник главният прокурор на САЩ Лиза Монако. Тя разкри подробности в изявление, в което призова организациите, подложени на кибератаки с цел откуп, да съобщават на органите на реда за случилото се, за да могат те да разследват и да им помогнат да си върнат платените суми.

В конкретния случай болница в Канзас, платила откуп на хакерите, се обърнала и към ФБР. Американските сили на реда проследили плащанията и открили перачи на пари в Китай, които помагали на севернокорейските хакери да осребрят незаконно спечелените суми.  В резултат ФБР успяло да върне половин милион долара, включително цялата платена от болницата сума от около 100 000 долара в биткойни, информира БТА. При операцията е било възвърнато и плащане от здравно учреждение в Колорадо.

На същата пресконференция директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че едно от важните предизвикателства е фактът, че кибератаките с цел откуп вече все по-често се използват от враждебни правителства, целящи да причинят разрушения. В същото време извършителите на подобни атаки вече не просто заключват системите, а копират информацията от нея и заплашват да я издадат.

Този вариант на кибератака с цел откуп, известен като "Мауи", е насочен специално срещу болници и здравни заведения в САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ