САЩ се надяват на Индия за тавана на цените за руски петрол

САЩ се надяват на Индия за тавана на цените за руски петрол

САЩ се надяват на Индия за тавана на цените за руски петрол

Позицията на Индия относно предложението на САЩ за ограничаване на цените на руския петрол е успокояваща, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пред Ройтерс. Според нея сега страните преговарят за установяване на пределната цена. Ръководителят на Министерството на финансите на САЩ каза още, че е оптимист за съдбата на инициативата на Вашингтон като цяло. „Да видим какво ще стане. Дискусиите, които проведох, бяха предимно обнадеждаващи“, каза Йелън, която е на обиколка в Азия.

Високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ на свой ред уточни, че Индия не е дала никакви официални обещания относно тавана на цените, но продължава да работи с Вашингтон и „не изразява враждебност към идеята“.

На 13 юли Йелън каза, че вече е обсъдила перспективите за налагане на ограничения, с китайския вицепремиер Лиу Хе. По-късно тя отбеляза, че въвеждането на ограничения може да бъде от полза за Китай и Индия, тъй като ще доведе до по-ниски разходи за внос.

През трите пролетни месеца Китай е похарчил 18,9 милиарда долара за енергия, почти двойно повече от сумата през същия период на миналата година. Индия пък е купила горива на стойност 5,1 млрд. евро, което е над пет пъти повече от миналогодишните цифри. И двете държави се радват на значителна отстъпка, предвид нежеланието на европейските купувачи да работят с Русия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ