САЩ ще дадат на Украйна противовъздушни ракети с радарно насочване

САЩ ще дадат на Украйна противовъздушни ракети с радарно насочване

САЩ ще дадат на Украйна противовъздушни ракети с радарно насочване

Новият пакет от военна помощ на САЩ за Украйна за първи път ще включва зенитни ракети Sea Sparrow с радарно насочване. Това съобщава Politico, позовавайки се на свои източници.

Отбелязва се, че този тип ракети могат да бъдат изстрелвани както от морето, така и от сушата и се използват за прихващане на самолети и крилати ракети. Източниците на изданието твърдят, че украинските военни вече са успели да адаптират съветските си пускови установки "Бук" към новите американски снаряди. Изданието подчертава, че преди това Тайван беше единствената страна, използвала наземната версия на ракетите, докато американската армия и нейните съюзници използват основно корабната версия на ракетите.

Очаква се в петък САЩ да обявят нов пакет от помощ за Украйна. Според говорителя на Пентагона Патрик Райдър бойните машини на пехотата Bradley ще бъдат предадени на Украйна. Според Асошиейтед прес новият пакет от военна помощ за Киев на стойност около 2,85 милиарда долара ще бъде най-големият пакет с военно оборудване, който Пентагонът е извадил от запасите си, за да бъде изпратен в Украйна.

В отговор руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов обвини Вашингтон, че подбужда Украйна към „нови ужасни действия“. Според него с всяка нова доставка на оръжие от САЩ украинските власти „чувстват все по-голяма безнаказаност“, а отговорността за удължаването на конфликта е на американското ръководство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ