Шолц пред Макрон: Бъдещето на Европа се крепи на френско-германския локомотив

Шолц пред Макрон: Бъдещето на Европа се крепи на френско-германския локомотив

Шолц пред Макрон: Бъдещето на Европа се крепи на френско-германския локомотив

В опит да бъдат превъзмогнати разногласията между страните им Еманюел Макрон и Олаф Шолц демонстрираха в Париж едно преоткрито единство – френско-германския "локомотив", призован да проправи път към една Европа, изградена на нови основи, предаде Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон призова Франция и Германия да станат "пионери в полагането на нови основи" на Европа. Той изнесе реч в Сорбоната по случай 60-ата годишнина от подписването на Елисейския договор между Германия и Франция, скрепил 18 години след края на Втората световна война приятелството между някога вражеските страни.

"Тъй като Германия и Франция проправиха пътя към помирението, те трябва да станат пионери в полагането на нови основи на нашата Европа", заяви френският държавен глава в присъствието на германския канцлер.

Макрон описа двете съседни страни като "две души в една и съща гръд". Този тандем ще направи "избора на бъдеще", както "е успявал да прави при всеки обрат в европейското строителство", увери френският лидер.

Той изтъкна необходимостта от изграждане на нов енергиен модел. "Европейският съюз е способен да се наложи трайно като геополитическа сила в сферата на отбраната, в космическата сфера и в сферата на дипломацията", допълни Макрон.

Бъдещето на Европа се крепи на френско-германския локомотив, заяви на церемонията в Париж германският канцлер Олаф Шолц.

"Бъдещето, също както миналото, почива на сътрудничеството между нашите две страни, които са локомотив на обединена Европа", заяви Шолц и окачестви "френско-германския мотор" като "машина за компромиси", която позволява "споровете и различните интереси да се трансформират в съгласувани действия".

Германският канцлер увери, че страната му и Франция ще продължат "да предоставят на Украйна цялата помощ, от която тя има нужда, дотогава, докато е необходимо". "Империализмът на Владимир Путин няма да победи!", отсече той.

Шолц и Макрон в един глас потвърдиха целта си – движение към една "по-суверенна" Европа и повече инвестиции в отбраната и промишлеността.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ