Тайпе: Самолети и кораби на Китай участват в симулация на нападение срещу Тайван

Тайпе: Самолети и кораби на Китай участват в симулация на нападение срещу Тайван

Тайпе: Самолети и кораби на Китай участват в симулация на нападение срещу Тайван

Тайван твърди, че е засякъл „множество“ китайски самолети и военноморски кораби, участващи във военни учения около Тайванския проток в събота, които може да участват в симулация на атака срещу острова, предава Си Ен Ен.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че някои от самолетите и плавателните съдове са пресекли средната морска линия на протока, която разделя острова от континенталната част на Китай.

„Нашите военни излъчиха предупреждения, разположиха боен въздушен патрул и военноморски кораби и активираха наземни ракетни системи в отговор на ситуацията“, казаха от министерството.

До 17ч. местно време в Тайван 14 кораба и 20 самолета, управлявани от китайската армия, са били засечени около проток, според изявление на министерството. От 20-те самолета 14 са пресекли средната линия, добавят от ведомството.

Китайските военни все още не са направили изявление за целта на съботните учения. Те идват след противоречивото посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван по-рано тази седмица. Това предизвика гнева на Пекин, който счита острова своя отцепническа провинция, и не веднъж е заявявал, че ще „обедини“ острова с континента, като дори е готов за целта да използва сила, ако се наложи.

Пелоси пренебрегна предупрежденията и кацна в Тайпе във вторник вечерта като част от по-голяма обиколка в Азия, която приключи в петък с последна спирка в Япония.

Но пълните последици от нейното посещение тепърва започват да стават ясни, като Китай засилва военните учения в небето и водите около Тайван и спира сътрудничеството със САЩ по различни въпроси.

В петък министерството на отбраната в Тайпе съобщи за 68 китайски военни самолета в Тайванския проток. От тях 49 влязоха в идентификационната зона на противовъздушната отбрана на Тайван - буфер на въздушното пространство, обикновено наричан ADIZ. Това беше само с няколко самолета по-малко от рекорда, поставен миналата година, когато 56 китайски военни самолета навлязоха във въздушното пространство в рамките на един ден.

В четвъртък Китай изстреля 11 балистични ракети - някои от които прелетяха над острова и се приземиха в изключителната икономическа зона на Япония, което накара Токио да подаде официална жалба до Пекин. Това беше първият път, когато Китай изпрати ракети над острова.

Също в четвъртък два китайски дрона прелетяха близо до японската префектура Окинава, което накара японските въздушни сили за самоотбрана да вдигнат изтребители в отговор.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ