The Washington Post: САЩ предупредиха Украйна за повратна точка във войната с Русия

The Washington Post: САЩ предупредиха  Украйна за повратна точка във войната с Русия

The Washington Post: САЩ предупредиха Украйна за повратна точка във войната с Русия

По време на посещение в Украйна американски държавни служители обявиха "повратна точка" във войната с Русия, съобщи The Washington Post. Най-добрият сценарий за администрацията на Джо Байдън е Украйна да си възвърне колкото се може повече територия през следващите месеци, преди да започнат преговорите. Освен това, според американското разузнаване, Украйна все още няма да може да организира нападение срещу Крим.

Американски служители са засилили натиска върху Киев за постигане на по-големи успехи на бойното поле, твърди WP. И докато Вашингтон обеща да подкрепя Киев „колкото е необходимо“, властите виждат последните пакети с помощ като най-добрия начин да „променят хода на войната“. „Колкото е необходимо“ се отнася до мащаба на конфликта. Това не важи за размера на помощта“, обяснява неназован източник на The Washington Post.

Изданието отбелязва, че по-ранните пакети за помощ са получили силна двупартийна подкрепа и Конгресът е „дал на Белия дом повече, отколкото е поискал“. Но това беше, когато Камарата на представителите се ръководеше от демократи. Сега Белият дом работи с Конгреса за одобряване на $10 милиарда бюджетна помощ за Украйна.В допълнение, администрацията на Джо Байдън може да обяви нов пакет от военна помощ следващата седмица, на годишнината от навлизането на руските войски. През същия период се очаква да бъдат въведени нови антируски санкции, припомня The Washington Post .

Вашингтон очаква повратен момент през пролетта, когато според американската страна Русия ще започне настъпление, а Украйна – „контранастъпление за връщане на загубени територии“. Американски военни анализатори предупреждават, че Киев няма да може едновременно да задържи Бахмут и да направи опит за контранастъпление.

Според американски служители,  цитирани от The Washington Post  „ако Украйна продължи да се бие навсякъде, където Русия изпрати войските си, това ще работи само в ръцете на Москва“. САЩ настояват Украйна да даде приоритет на пролетното контранастъпление. Според един от американските служители загубата на  Бахмут няма да доведе до „значителна стратегическа промяна на бойното поле“.

Освен това, според вестника, американското разузнаване е стигнало до извода, че Украйна няма да може да овладее Крим, защото армията й  в момента няма достатъчно възможности за това.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ