Тунис направи крачка назад към авторитарно управление

Тунис направи крачка назад към авторитарно управление

Тунис направи крачка назад към авторитарно управление

Тунис предостави широки правомощия на президента и рискуват връщането на авторитарното управление в страната, пише ВВС.

По-малко от една трета от тунизийците гласуваха на референдума, като 94,6% от тях подкрепиха плановете за предоставяне на неограничена власт на президента Каис Сайед.

Опозиционните партии, които бойкотираха вота, обявиха резултатите за "ненадеждни" и "завишени".

64-годишният Сайед заяви, че промените ще прекъснат политическата парализа на Тунис.

Президентът управлява страната с указ от миналата година, с който прекрати работата на парламента и освободи правителството.

Новата конституция на Тунис ще даде на държавния глава пълен контрол, върховно командване на армията и възможността да назначава правителство без одобрението на парламента. Това ще отслаби съдебната система и ще премахне ограниченията върху правомощията на президентството.

Политическите съперници на Сайед обвиниха избирателната комисия в "измама" и обявиха, че няма да признаят новоприетата конституция, която ще влезе в сила веднага, щом окончателните резултати от гласуването бъдат публикувани.

В речта си след референдума президентът увери, че „Тунис е навлязъл в нова фаза“ и обеща, че „всички, които са извършили престъпления срещу страната, ще бъдат държани отговорни за действията си“.

Референдумът отбеляза най-ниската активност от последните пет големи вота, проведени в страната от 2011 г., когато бе свален дългогодишния държавен града Зин ал-Абидин Бен Али и така постави началото на Арабската пролет, която обхвана Близкия изток.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ