Властите в САЩ въвеждат специален знак за кибербезопасни устройства

Властите в САЩ въвеждат специален знак за кибербезопасни устройства

Белият дом обявява стартирането на американската програма CyberTrustmark, която ще маркира устройства с достъп до интернет със специален знак, ако отговарят на необходимите критерии за киберсигурност. Това съобщи високопоставен представител на американската администрация на брифинг пред медиите. „Белият дом ще обяви старта на американската програма CyberTrustmark. Ние я стартираме заедно с Федералната комисия по комуникациите и участващите компании, които включват големи производители на електроника и домакински уреди, като както и търговци на дребно, Amazon, Best Buy, Google, Logitech. Всекидневно използваме устройства с достъп до интернет или Bluetooth за толкова прости задачи като настройване на термостата и толкова сложни като охрана на домовете ни. Лошо защитените кибер продукти могат да позволят на нападателите да проникнат в американски домове и офиси, да откраднат данни и да причинят смущения“, каза служителят.

От октомври миналата година Белият дом работи с „представители на индустрията, академичните среди и правителството“ за разработване на национална програма за етикетиране на киберсигурни устройства, които отговарят на условията за Интернет на нещата, „или по-просто устройства, които могат свържете се с интернет или Bluetooth". „И от 18 юли ще започнем да прилагаме в практиката тези месеци на работа, като обявим програмата US CyberTrustmark, което ще вдигне летвата за киберсигурност сред широко използваните устройства“, обясни служителят. „Устройства като бебефони, камери за домашна сигурност, интелигентни уреди като фитнес гривни, телевизори и хладилници, които отговарят на изискванията на правителството на САЩ за киберсигурност, скоро ще получат знака за кибердоверие“, каза представителят на администрацията.

Планира се през 2024 г. програмата вече да работи и гражданите на САЩ ще виждат гореспоменатата значка по време на покупки както в онлайн магазини, така и реално Тази инициатива ще бъде реализирана на доброволен принцип – компаниите сами ще могат да решат дали искат да кандидатстват за сертифициране на продукта и да получат специално етикетиране или не.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ