Зеленски: Войната в Украйна трябва да свърши преди зимата

Зеленски: Войната в Украйна трябва да свърши преди зимата

Зеленски: Войната в Украйна трябва да свърши преди зимата

Украинският президент Володимир Зеленски се включи с видеообръщение във втория ден от срещата на лидерите от Г-7 в Баварските Алпи и заяви, че се надява, че Русия ще изтегли войските си преди края на годината, за да няма война през студените зимни месеци, предаде ДПА.

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ продължават тридневната си среща на високо равнище в курорта Елмау, където обсъждат засилването на съвместния си натиск върху Русия така, че тя да спре инвазията си и да смекчи негативните въздействия на войната. Вчера те обявиха забрана за вноса на руско злато, както и началото на съвместна инфраструктурна инициатива, която да противодейства на китайското влияние в страните със средни доходи, информира БТА.

Високопоставен представител на Белия дом днес заяви, че форумът е постигнал напредък  и по темата за евентуалното въвеждане на таван на цените на руски петрол. „Целта е Путин да бъде лишен от основния му източник на пари и цената на руския петрол да бъде понижена принудително, за да може по този начин да се намали въздействието на войната върху бензиностанциите“, обясни той.

Освен това Вашингтон съобщи, че налага санкции срещу руски държавни компании от отбранителния сектор, за да се „ограничи възможността на Русия да подменя военното оборудване, което е загубила по време на бруталната война срещу Украйна“.

САЩ също така ще въведат по-висока митническа ставка върху повече от 570 вида руски стоки, чиято стойност възлиза на около 2,3 милиарда долара, допълни служителят на Белия дом и посочи, че страните от Г-7 ще поискат да получат право да пренасочат всички приходи, придобити от мита, към украинската армия.

Германският канцлер Олаф Шолц, който е председател на срещата, днес прие и лидерите демократични държави, които не са част от Г-7 - Аржентина, Индия, Индонезия, Сенегал и Южна Африка. Те обсъдиха климатичната криза, общественото здравеопазване и енергийната сигурност. 

Очаква се генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да се включи във форума чрез видеоконферентна връзка и да коментира продоволствената криза, породена от руската война в Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ