Как работодателите четат автобиографията ви

Как работодателите четат автобиографията ви

Как работодателите четат автобиографията ви

Миналата седмица един от моите последователи каза: „Джеймс, има безброй онлайн статии, които ни учат как да пишем автобиографии, но можеш ли да ме посъветваш как да ги чета?” Този въпрос ме накара да се замисля, че за жалост е прав. За жалост, защото правилното четене на автобиография е жизненоважно за всеки работодател, който търси точния кандидат, а и за всеки кандидат. Затова ви предлагам 3 неща, за които всеки работодател и потенциален служител трябва да следи, когато чете и пише автобиография.

Времеви дупки

Нормално е, когато в дадена автобиография има някакъв „празен” период от време, доста работодатели да се зачудят, но случаят не винаги е такъв.

Моят съвет към работодателите е да не си правят прибързани заключения, тъй като има много основателни причини за времевите дупки – може пък кандидатът ви да е искал да прекара време със семейството си и вече да е готов да развива кариерата си. Като шефове на фирми, които търсят подходящи кадри, нямаме право да дискриминираме, затова не бързайте да отписвате тези кандидати.

На кандидатите може да е трудно да обяснят какво са правили през тези „празни” периоди, понеже са притеснени, че вече са направили лошо първо впечатление. Срещам много кандидат-служители, които не са се подготвили за този въпрос, и това определено им личи. Интервюиращият ще ви слуша внимателно, за да се убеди в правдоподобността на отговора ви, затова трябва да се държите естествено – не се излагайте! Независимо от отговора, бъдете открити и честни и се уверете, че можете да обясните ситуацията по начин, който няма да ви представи като безотговорни.

Пазете се от скокливците!

„Скокливци” наричам онези, които постоянно се местят от едно работно място на друго. Съгласен съм, че когато тепърва започвате да развивате кариерата си, трябва да трупате възможно най-много и разнообразен опит. И все пак, ако прескачате от една конкурентна фирма в друга на всеки 6 месеца , ще започна да се съмнявам в лоялността ви към моята търговска марка, както и в степента, до която бихте оценили факта, че инвестирам в развитието ви.

Емоционална интелигентност

Наемам хора не само въз основа на тяхната академична квалификация, а и на цялостния им характер. Затова се интересувам и от емоционалната им интелигентност. Нейната проява е от изключително значение за мен, защото искам да намеря служител, за когото съм сигурен, че ще се впише в семейството на Hamilton Bradshaw. Затова ви съветвам ви да използвате примери от истинския живот, които демонстрират как прилагате емоционалната си интелигентност.

И накрая – и смятам, че казвайки това, говоря от името на всички работодатели – трябва да се уверите, че автобиографията ви буди интерес към вашата личност. CV-то ви трябва да ме накара да искам да се срещна с вас, а не да ме отегчава. Оставете жаргона; искам да знам по какъв уникален начин можете да допринесете за развитието на бизнеса. Покажете ми, че искате позицията повече от всеки друг.

Джеймс Каан, предприемач и инвеститор в хора със страст, за LinkedIn.Com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ