Обмисляте голяма промяна? Ето какво ви очаква!

Обмисляте голяма промяна? Ето какво ви очаква!

Обмисляте голяма промяна? Ето какво ви очаква!

Нали знаете онова досадно, глождещо чувство, че нещо не е наред? Всеки ден отивате на работа и ви се струва, че не сте на мястото си. Анализирате внимателно, но така и не можете да назовете причините. След дълги размишления стигате до извода, че трябва да смените попрището си. Просто се нуждаете от пълна промяна.

И все пак, преди да направите тази голяма стъпка, уверете се, че внимателно сте премислили тези 7 неща:

1. Смяната на попрището не е авариен изход

Може да мразите настоящата си позиция, но значи ли това, че професионалната сфера, в която работите, не е за вас? Не бива да подценявате ролята на шефа си в тази проблематичната ситуация. Ако направите списък с 10-те неща, които ви правят най-нещастни, колко от тях са свързани с професионалния път, който се избрали? Може да ви се струва, че трябва да вземете драстични мерки, но сигурни ли сте, че наистина искате напълно да избягате от този бранш?

2. Обмислете внимателно плана си

Всеки ход трябва да е прецизно планиран. Какво ви е необходимо, за да сполучите в новата си кариера? Проучването е жизненоважно за разбирането на различните нюанси. Какви нови умения ще ви се наложи да придобиете? Какви лични качества демонстрират успелите личности в този бранш? Дали трябва да търсите по-скромен пост, за да натрупате опит? Необходима е детайлна стратегия, преди да разпратите автобиографията си. Промяната може да е нещо чудесно, но трябва да изберете правилното поприще, правилната компания и правилното ниво.

3. Не става дума за пари

Доказано е, че професионалното щастие няма нищо общо с парите. Хората са щастливи, когато могат да допринасят за развитието на обществото и компанията, в която работят; когато се вълнуват от работата си; когато имат добри служебни взаимоотношения и чувстват, че се развиват като личности и професионалисти. Всичко това е прекрасно и не си струва да го загърбвате заради 30%-но увеличение на заплатата.

4. Липса на самокритичност

Дали предприемате този ход по основателни причини? Наистина ли? Можете ли да се погледнете в огледалото и да си се представите в новата професионална област? Отговорът трябва да е „да”. Разберете в какво сте добри, какво обичате да правите, интересувайте се от мнението на колегите си за това, какво е да се работи с вас. Сравнете техните коментари с уменията и качествата, които са необходими за успех в избраната от вас сфера. Ако не можете си се представите в нея, едва ли ще убедите потенциалните си работодатели, че сте подходящ кадър.

5. „Ако той може, защо да не мога и аз?”

Тази нагласа може сериозно да ви засегне. Само защото приятелите ви са успешни и щастливи в професионалния си път, не значи, че и вие можете да бъдете. Говорете с тях, разберете на какво се дължи успехът им, но винаги включвайте и себе си в уравнението. Как бихте се справили с множеството изисквания? Повярвайте ми, тревата не винаги е по-зелена от другата страна, но понякога изкушението е твърде силно.

6. Липса на опит

Вгледайте се в хората, които работят в желаната от вас професионална сфера. Какви са квалификациите им? Какви умения имат? Направете проучване и създайте контакти, преди да се гмурнете в новата среда, за да сте сигурни, че имате достатъчно опит. Допълнителните квалификации са признак за сериозни намерения спрямо потенциалните ви работодатели, затова обмислете следващия си ход внимателно и се подгответе.

7. Не споделяте с никого

Подобни големи стъпки не бива да бъдат предприемани в изолация. Говорете с хората, които ви познават, и създайте контакти с личности от сферата, към която искате да се присъедините. Понякога сме толкова вторачени в крайната цел, че не съумяваме да видим някои от препятствията по пътя. Вслушайте се в мнението на околните.

Ако се справите с тези 7 пречки и се доберете до другия бряг с положителна нагласа, значи сте готови. Имайте кураж, вярвайте в себе си и се насладете на новото начало.

Пол Друди, редактор на BlogPoets.com, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември