7 лесни стъпки за справяне с неприятните задачи

7 лесни стъпки за справяне с неприятните задачи

Колко често ви се налага да работите по задачи, които намирате за неприятни? За много хора това е ежедневие. Често ние отлагаме тази работа многократно и когато най-накрая я завършим, изпитваме огромно облекчение. А, защо тогава отлагаме?

Ако и вие сте свикнали да отлагате нежеланите дейности до безкрай, то може би тези 7 стратегии, които Гретчен Рубин споделя в Linkedin, може да ви бъдат от полза.

1. Представете си, че сте в затвора.

Ако работите върху нещо, което ще отнеме много време, а вие искате да се справите с него колкото се може по-бързо, или просто сте нетърпеливи, представете си, че сте затвора.

В затвора човек има цялото време на света. Там няма причина да се бърза, няма причина да се заобикаля или да се работи над няколко неща едновременно. Може да се забавите и да се концентрирате. Имате достатъчно време, за да отдадете внимание дори на най-малките детайли.

2. Потърсете помощ.

Това е едно от най-важите предимства, които зрелите хора използват. Не зная защо, но по някаква причина търсенето на помощ е изключително трудно, за всеки един от нас. Изумително е колко ни е полезна тя всеки път, когато просто се престрашим да я потърсим.

3. Не забравяйте, че повечето решения изискват задълбочени проучвания.

 Често се чувстваме неспособни да вземем решение по важен въпрос. В тези случаи просто трябва да си напомните, че единият избор не е много по-различен от другия, за да може да продължите напред.

4. Правете малки стъпки.

Ако сте разтревожени от евентуална поредица от неприятни задачи, които трябва да завършите, просто направете една малка стъпка днес. На следващия ден направете още една. Движението напред е окуражаващо. С подобно темпо, не след дълго ще сте завършили задачата.

5. Заемете се първо с най-неприятната задача.

Заречете се, че първото нещо, с което ще се заемете когато отидете на работа, е нежеланата задача. Не го мислите и не отлагайте. Този принцип е изключително полезен, също както при физическите упражнения. Ако мислите, че ще се изкушите да пропуснете понеделнишката тренировка, опитайте да правите упражненията сутринта. 

6. Пазете се от прекъсвания.

Често се случва така, че когато най-накрая успеете да намерите време за трудоемката задача, изведнъж ви прекъсват и пренасочват вниманието ви към нещо друго. Това прави задачата много по-трудна. Отделете си време, в което да не се занимавате с нищо друго.

7. Помислете, дали не ви е нужна промяна?

Обърнете внимание на това, колко време прекарвате, работейки по задачи, които не харесвате. Никой не обича да се занимава с медицински тестове или изготвянето на данъчни декларации, но ако имате чувството, че животът ви е прескачане от едно неприятно задължение към друго, най-вероятно се нуждаете от промяна.

Може би трябва да помислите за нова работа или за делегиране на конкретна неприятна задача на някой друг.

Факт е, че е малко вероятно да бъдете щастливи и успешни, когато всеки аспект от вашия живот или работа ви се струва като бреме.

Вместо да се самосъжалявате и да отлагате вечно, замислете се какво прави дадената задача толкова трудна и неприятна. Фактът, че ви е трудно да се заемете с нея, може да е знак, че трябва да се занимавате с нещо друго.

От друга страна, изненадите и предизвикателствата, колкото и да са неудобни и непредсказуеми, могат да носят и щастие. Скучната работа днес може да ви донесе голямо облекчение и тласък напред на следващия ден, когато се сетите, че вече тя е в миналото. 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ