ИТ-милиардери се насочват към хапчета за вечна младост

ИТ-милиардери се насочват към хапчета за вечна младост

ИТ милиардери, сред които 38-годишният главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман, се интересуват от тайните на антиейджинга и са готови да инвестират в разработването на следващото поколение хапчета за вечна младост. Това съобщава Business Insider.

 Олтман е вегетарианец, редовно спортува и приема метформин - лекарство за диабет, за което се твърди, че може да удължи живота. Смята се, че метформинът уж забавя дейността на клетките, отговорни за стареенето на организма, известни още като "зомби клетки". Наричат ги така, защото това са клетки, които са спрели да се размножават, но в същото време не умират

"С напредването на възрастта тези стареещи клетки се натрупват в организма и тяхното отделяне може да започне да допринася за редица свързани с възрастта заболявания, включително сърдечни болести, болест на Алцхаймер, артрит, проблеми с белите дробове и бъбреците", се казва в статията.

Някои изследователи виждат в елиминирането им нов целенасочен начин за забавяне на стареенето и потенциално удължаване на продължителността на активния живот.

Д-р Джеймс Къркланд от клиниката "Майо" споделя, че вече се тестват подобни комбинации от лекарства, но само върху хора със сериозни заболявания. Той е категоричен, че подобни лекарства в никакъв случай не трябва да се приемат при липса на заболяване.

"Тези лекарства не трябва да се приемат от широката общественост. Те не са предназначени за превенция. Ние ги използваме в много сериозни случаи", увери медикът. Той изрази надежда, че в бъдеще лекарствата ще могат да помогнат на хора с нелечими ракови заболявания, включително глиобластом.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ