Как да подсигурите професионалното си бъдеще

Как да подсигурите професионалното си бъдеще

Как да подсигурите професионалното си бъдеще

Шестдесет на сто от американците се притесняват, че автоматизацията излага работните им места на риск, а 39% смятат, че настоящата им работа ще бъде ненужна в рамките на пет години, показва прочуването Hopes and Fears на PwC. Нови позиции, които не съществуват днес, обаче ще заменят част от работните места, изгубени при автоматизацията. Ако обаче работата вие е изложена на риск, то е добра идея да имате план Б.

„Единственото нещо, което можем да предвидим, е непредвидимото“, казва Скот Стайнбърг, автор на „Think Like a Futurist 2022: The Next Normal“. „В този момент нещата се развиват бързо и се променят от седмица на седмица. Когато говорим за „новото нормално“, трябва да сме наясно с това, че то няма да е едно, а ще са много. Макар че много събития са извън ваш контрол, винаги може да насочите нещата към по-положителен резултат“, добавя той.

Първото ви задача е да придобиете ситуационна осведоменост. В главата ви веднага трябва да започне да звъни аларма, ако работата ви лесно се свежда до нещо, което лесно може да бъде описано на хартия и изпълнено от всеки друг, или се състои от рутинни задачи, които могат да бъдат извършени от някакъв технологичен инструмент, било то роботи или изкуствен интелект. Ако случаят е такъв, има няколко стратегии, с които да се предпазите.

Станете незаменими

Не всяка работа е изложена на риск и компаниите винаги ще имат нужда от проактивни хора, които решават проблеми, както и от динамични мислители и креативни иноватори, казва Стайнбърг.

„Има неща, които можете да възложите на компютърни програми и алгоритми, но тези неща са до голяма степен рутинни, скучни и предвидими“, казва той. „Когато се появят променливи, човешкият елемент влиза в играта и превъзхожда технологиите. Ако искате да се подготвите за бъдещето, трябва да помислите как да предложите нещо незаменимо“, съветва той.

Стайнбърг казва, че в работата е много важно да се откроявате по видим начин, за да бъдат останалите наясно със стойността, която носите.

„Може би вие сте този, към когото се обръщат всички в офиса, когато имат нужда от вдъхновение, креативност и нови идеи“, казва той. „Или когато възникне проблем, може би вие сте този, който е готов да се намеси, да поеме отговорността и да направи нещо. Става въпрос за намиране на възможности да покажете талантите си по такъв начин, че да не се навирате в лицата на другите и да подкрепяте вашия екип.“, добавя той.

Разширете уменията си

Гледайте на себе си като на „незавършен проект“, мислейки върху това какви умения ще бъдат търсени в бъдеще. Steinberg съветва да придобиете умения, които той нарича „еластични“. Това са способности, които могат да ви бъдат от полза в различни ситуации и индустрии. Например, ако работата ви е в областта на комуникациите и тя изисква от вас да използвате умения за критично мислене и решаване на проблеми, то същите тези способности могат да ви бъдат от полза ако станете бизнес анализатор.

„Хората, които са изключително успешни, може да имат дълбоки познания в една сфера, но те имат и широк спектър от интереси и опит, които могат да използват в различни области“, казва Стайнбърг. „Те се стараят непрекъснато да придобиват нови умения, нови контакти, нови връзки и нови преживявания“, добавя той.

Един от начините да разберете от какво ще се нуждаят организациите в бъдеще е като разгледате обявите за работа. Хубаво е да обърнете внимание и на стартиращи компании, академични изследвания и теми, които са популярни на конференции и събития.

За да придобиете еластични умения, Стайнбърг предлага активно да търсите възможности за доброволчески труд или възможности за работа в нововъзникващи стартиращи компании, където можете да се сдобиете със знания за нови технологии, тенденции или бизнес модели, които да използвате в различни други сфери.

Бъдете отворени за движения в назад и встрани

Най-успешните хора не се опитват да се изкачат по корпоративната стълбица или да се возят на корпоративен ескалатор до върха. „Този ​​ескалатор е счупен и стъпалата на корпоративната стълбица започват да изглеждат нестабилни“, казва Стайнбърг.

Вместо това, бъдете готови за движения встрани, което ще рече позиция, която има равностоен ранг или заплащане на настоящето ви работно място. Може дори да се наложи да направите крачка назад, приемайки по-ниско заплащане и място в йерархията, за да получите нови възможности. „Това, което се случва, когато направите крачка встрани или назад, е, че често се създава ефектът на прашка, който може да ви тласне много по-напред в дългосрочен план“, обяснява той.

Ако искате да подсигурите професионалното си бъдеще, то винаги трябва да мислите няколко стъпки напре. „Често ни се струва, че бъдещето идва бързо. Това обаче се дължи на факта, че ние го игнорираме дълго време. Проблемът е, че хората са склонни да предпочитат рутината и познатите подходи познати. Те обаче ги вкарват в коловози. Или ще сте на гребена на вълните на промяната, или ще бъдете повлечени от нея, ритайки и крещейки. Аз лично съветвам хората да извадят дъските за сърф“, казва Стайнбърг.

………………..

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ