Правѝ това, което обичаш

Правѝ това, което обичаш

Правѝ това, което обичаш

По време на лекция в Бизнес училището на Университета на Флорида легендарният инвеститор Уорън Бъфет споделя редица мъдри уроци за кариера, финанси и взаимоотношения със студентите.

В рамките на тази си реч той дава един съвет, който е не се чува често в жестокия свят на бизнеса: „Намерете си работа, която обичате“. „Ще научите нещо, ще се вълнувате и всяка сутрин ще скачате от леглото с ентусиазъм“, казва той.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук e на същото мнение, като той опростява нещата допълнително. В едно интервю той бе попитан за това какъв според него е начина за постиган на личен успех. „Правете това, което обичате и вложете цялото си сърце в него. След това просто се забавлявайте“, отговори той.

Съветите на Бъфет и Кук изглеждат като аномалия на фона на общоприетите мантри в бизнеса за упорит труд и даване на жертви с цел изкачване на корпоративната стълбица.

Да правиш нещо, което обичаш

Когато напуснах корпоративната си позиция и започнах практиката си за коучинг и обучение по лидерство, знаех дълбоко в себе си, че това е нещо, което винаги съм искал да правя в работата - да помагам на лидерите да бъдат най-доброто си Аз. Но тогава не знаех, че това ще се превърне в моята житейска цел. С времето обаче това стана нещо, което обичам да правя и което осмисля живота ми.

Да, житейска цел. Това е нещото, до което се свежда всичко, ако искате да обичате работата, която вършите. Това е нещото, което просто не можете да спрете да правите. Важно е обаче да не попадате в капана на идеята, че правенето на пари може да бъде цел. Да, трупането на богатство е важно за предприемачите, но преследването на забогатяване като начин за намиране на щастие никога не трябва да е крайната ви цел. Поставянето на подобна цел ще се изчерпа бързо и в крайна сметка няма да ви донесе щастие.

Изберете работа и кариера, които отговарят на вашето чувство за цел, и направете това призванието и мисията на живота си. Следователно парите служат на по-голяма кауза: да влияят на човешкия живот и да правят света по-добро място.

 „Трябва да намерите пресечната точка между това да правите нещо, към което изпитвате страст и в същото време нещо, което е в услуга на другите хора. Бих казал, че ако не намерите тази пресечна точка, няма да бъдете много щастлив в живот“, казва Кук.

Бъдещето на работата е автономно, творческо, предприемаческо и целенасочено за доброто на човечеството.

„Обичам всеки ден. Искам да кажа, танцувам степ тук и работя само с хора, които харесвам. Няма работа в света, която да е по-забавна от управлението на Berkshire и аз считам се за късметлия за това, че съм тук", казва Бъфет.

........................

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Кризата на кариерната идентичност
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна