По-ефективни във вземането на решения

По-ефективни във вземането на решения

По-ефективни във вземането на решения

Кариерата на човек се състои от милиони решения. Поради това навик номер едно на успешните хора е да вземат добри решения. И след като вземат решение, те не губят време да се тревожат дали решението е правилно или грешно. Успешните хора се справят с последствията от своите решения, когато те се появяват, и продължават да вървят напред. Да, те неизбежно могат да вземат някои „грешни“ решения, но това е нормално при постигането на напредък и растеж.

Колебливостта при вземането на решения ви държи на едно място и не ви позволява да се развивате. Нещо повече, изборът да не вземате решения сам по себе си е решение.

В офиса много работници използват извинението, че се нуждаят от повече данни и повече информация, за да направят избор, но реалността е, че след определен момент събирането на данни може да стане контрапродуктивно. Събирането на много информация често е инструмент за отлагане, за да се избегне извършването на нещо, което ви носи дискомфорт.

Въпреки че можем да анализираме всички потенциални пътища и резултати, до които може да доведе едно решение, истината е, че никога не можем да знаем със сигурност.

Как тогава можем да направим така, че да вземаме по-добри и по-бързи решения? Ето четири начина, по които работниците могат да се научат да вземат по-ефективни решения през кариерата и личния си живот:

Разгадайте интуицията си

Научете се да разбирате какво ви казва вашата интуиция. Това изисква практика, защото може да бъде трудно да се направи разлика между чувството на тревога и интуицията. Често задавам този въпрос на клиентите си: „Дайте ми пример за случай, в който сте се противопоставили на вашата интуиция и всичко е минало добре за вас?“ Все още не съм срещнала човек, който може да ми даде този пример. Вслушването в интуицията всъщност има чисто научна основа. Изследователите са открили, че интуицията ни може да бъде ефективен и бърз начин за вземане на добри решения. „Научните експерименти потвърдиха, че докато съзнателното обмисляне води до по-добри резултати при простите избори, сложните решения, включващи множество фактори, се обслужват по-добре от подсъзнателния анализ“, казва Хортенз льо Гентил, автор на „Aligned: Connecting Your True Self with the Leader You're Meant to B“.

Напишете си домашното – в рамките на разумното

Използвайте мозъка си, за да обмислите логично потенциалните резултати от решението и да извършите надлежната проверка. Не забравяйте, че никога не можете да анализирате всички възможни резултати, защото никога няма да имате достатъчно данни, за да предвидите всичко със 100% точност. Нито едно решение не е перфектно. Ако имате чувството, че сте в безизходица, погледнете потенциалното въздействие от това да не вземете решение и дали това ще означава да останете в неоптимална позиция. Настроени сме да останем в зоната си на комфорт, но когато погледнем колко ще ни струват пропуснатите възможности, може да  намерим нужната мотивация, за да предприемем мерки.

Проследявайте резултатите си и се адаптирайте

Важно е да проследявате резултатите от вашите решения. Ако резултатите от дадено решение вървят според очакванията в рамките на зададения от вас график, чудесно. Ако нещата не вървят според очакванията, разберете на какво се дължи това и дали трябва да коригирате подхода си. За съжаление, много служители, лидери и фирми заобикалят този етап. Това може да се дължи на егото на човек (не иска да признае провал или че е взел „погрешното“ решение) или защото е по-лесно просто да продължиш напред, без да обръщаш глава към миналото. Въпреки това, ако искате да вземате по-добри решения, трябва да проследявате резултатите от вече взетите решения и да правите корекции, когато е необходимо.

Търсете поуки

За да вземате по-добри решения трябва да обмислите какво можете да научите от всяко решение, което вземате. Ако нещата не са се развили по начина, по който сте се надявали, помислете къде може да сте се провалили в целия процес. Не сте послушали интуицията си? Взели сте решение на база страх? Не сте предприели действия, за да коригирате грешката си? Какъвто и да е проблемът, потърсете поука от цялата ситуация, за да станете по-добри във вземането на решения.

……………….

Сара Сабин, коуч на мениджъри и предприемачи, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ