Извън оковите на мрачните мисли

Извън оковите на мрачните мисли

Извън оковите на мрачните мисли

В интернет можете да намерите множество статии, посветени на лошите ефекти от негативните мисли - как те оформят нашия мироглед, взаимоотношенията ни с другите и нашия потенциал за постигане на успех.

Проблемът с тази твърде обща рамка е, че има много видове негативни мисли. Въпреки че голяма част от тях могат да причинят проблеми, най-добрият начин да се справите с тях зависи от това с какъв конкретен тип негативни мисли си имате работа.

Тук ще обърнем специално внимание на четири вида негативни мисли и начините, по които може да неутрализирате щетите от тях и дори да ги накарате да работят във ваша полза:

Негативните мисли за самите вас

Един от най-лимитиращите типове негативни мисли са тези, които са насочени към самите вас. Иначе казано, вие често мислите за черти, които имате, но не харесвате в себе си, или за причините, поради които не сте способни да постигнете някаква цел.

Освен че ви кара да се чувствате зле, това укрепва т.нар „фиксиран начин на мислене“. Фиксираният начин на мислене се основава на идеята, че имате ограничена степен на способности в дадена област. Когато мислите за набора от черти, които са характерни за вас, вие се фокусирате основно върху вашите недостатъци, мислейки, че те са нещо вродено, което не може да бъде променено.

За да промените тона на вътрешния си глас, е добре да признаете липсите, които имате, но и да се съсредоточите върху възможностите за самоусъвършенстване. Изследванията върху начина на мислене показват, че когато възприемете модел на мислене, фокусиран върху растежа и научаването на нови неща, става по-вероятно да реагирате на трудните ситуации с интерес, гледайки на тях като на предизвикателство, вместо със страх, мислейки ги за фатални блокади.

Негативни мисли за някаква задача или проект

Понякога негативните мисли не са насочени към самите вас вас или вашите способности, а по-скоро по посока на конкретен проект, по който работите. Изследванията показват, че силата на вашата мотивация зависи от вярата ви в това дали можете да постигнете дадена цел. Когато се изправяте пред задача, за която мислите, че е по силите ви, вие получавате прилив от енергия. Когато обаче сте изправени пред такава, която считате за неизпълнима от вас, всичката енергия, която сте имали, отива в канала.

Ако например се притеснявате от това, че дадена задача е твърде взискателна, сложна и трудоемка, преформулирайте мислите си така, че да я разглобите на по-малки и постижими цели. Така ще можете да генерирате нужната енергия, за да постигнете напредък по по-голямата цел.

Негативни мисли, произтичащи от тревожност

Когато сте разтревожени (или защото има предстоящо събитие, което е стресиращо, или защото се занимавате с по-хронична тревожност), вероятно бивате обливани от вълна от негативни мисли, свързани с обекта на вашето безпокойство. Тези негативни мисли имат тенденцията да влошат вашето безпокойство защото сте фокусирани върху лоши неща, които могат да се случат.

Важно е да се прекъснете този цикълът. В краткосрочен план може да помислите за упражнения или разходка. Физическата активност често прави трудно концентрирането върху негативните мисли. След това обаче трябва да имате алтернативен набор от мисли, върху които целенасочено да се съсредоточите.

Напишете списък с положителни неща, които се случват в живота ви. Когато установите, че навлизате в цикъл от негативни мисли, издърпайте този списък и се съсредоточете върху едно от положителните неща, които се случват в живота ви, или насочете мислите си в посока на човек, на когото сте благодарни за нещо. Целта е да развиете навик за фокусиране върху положителните неща, когато размишлявате за нещо негативно.

Негативни мисли за действия и навици

Последният тип негативни мисли възниква, когато си поставите за цел да се откажете от нещо, което правите рутинно, и смятате, че ви вреди. Вероятно ще насочите вниманието си върху действието, което вече не искате да вършите. Парадоксално, това може да увеличи мотивацията ви да правите още по-често това действие, от което искате да се отървете.

Фундаментален проблем с промяната на поведението е, че човешкият мозък работи така, че насърчава действията, а не за противопоставянето им. Когато установите, че имате нужда да се освободите от някакво действие или навик, трябва да се съсредоточите върху това, което ще започнете да правите, вместо върху самата нежеланата дейност. Трябва да замените лошия навик с алтернативно действие. По този начин ще може да пренасочите вниманието си от негативното („не правете това“), върху позитивното („направете това“), съобразявайки се с тенденцията на мозъка да се фокусира върху действията.

………………………

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ