Може ли песимизмът да бъде полезен?

Може ли песимизмът да бъде полезен?

Може ли песимизмът да бъде полезен?

Когато имате някакви притеснения за бъдещето, вашите близки и роднини обикновено ви съветват да погледнете от  позитивната страна и да се отърсите от негативните мисли. На пръв поглед в този съвет звучи повече от логично, особено като се има предвид факта, че понякога песимизмът може да ви убеди до такава степен, че няма да успеете в начинанието, с което сте се захванали, че да ви накара да зарежете всичко.

Способността да гледате на нещата през една по-песимистична призма обаче може да бъде изключително полезна, стига да знаете как да я използвате по правилния начин. Ето как:

Песимизмът ще ви помогне да бъдете по-подготвени

Когато кроите планове за бъдещето, първо трябва да прецените какво може да се обърка и какви ще са потенциалните последици от това. Колкото по-запознати сте с препятствията и бариерите, пред които може да ви се наложи да се изправите по пътя ви към успеха, толкова по-лесно ще може да ги избегнете и преодолеете. Освен това, може да по подкрепа от други хора, които да ви помогнат да се справите с трудностите, ако предварително сте наясно с потенциалните спънки, които крие избрания от вас маршрут.

Ако започнете проект с идеята, че със сигурност ще успеете и че всичко ще върви по мед и масло, то когато нещата се объркат, ще ви се наложи да импровизирате. Някои хора се справят добре с този тип напрежение, но за други тези неприятни изненади могат да бъдат изключително проблемни и понякога дори „смъртоносни“ за проекта, по който работят.

Песимистът, който живее във всеки един от нас, винаги търси някакви причини, поради които плановете ни може да се провалят. Не го пренебрегвайте. Просто се научете да използвате този вътрешен глас, за да си съставите списък с пречки и препятствия, с които трябва да се справите или за които трябва да бъдете подготвени, преди да сте започнали работа.

Песимизмът може да ви мотивира да бъдете най-доброто си Аз

Друга ситуация, в която песимизмът може да ви бъде от полза, е  при намирането на неща във вашия живот, който могат да бъдат подобрени. Лесно е да се отдадете на депресивни мисли за вашето настояще и да се размечтаете за някакъв период в миналото, когато нещата са били по-добри.

Истината обаче е, че всички настоящи недостатъци във вашия живот представляват възможности. Те са проблеми, които може да бъдат разрешени, стига да положите нужните усилия. Габриел Йотрингер, професор по психология от Нюйоркският университет и Хамбургският университет, е провела редица изследвания, които показват, че когато сравнявате настоящето си с някакво желано бъдеще(в този случай с такова, което е изпълнено с по-малко проблеми) вие получавате нужната енергия и мотивация, за да съкратите разстоянието между двете реалности.

Използвайте тази енергия, за да коригирате недостатъците, които сте си набелязали и да се превърнете в най-доброто си Аз.

Песимизмът може да ви помогне да намерите собствения си път към щастието

Ниските ви очаквания към бъдещето може най-малкото да ви донесат много приятни изненади, когато нещата се развият по-добре от предвиденото. Хората често подхождат към нещата, с които не са сигурни че може да се справят, с определена доза отбранителен песимизъм, или иначе казано – приемате че пътят пред вас е труден и че най-вероятно няма да успеете.

 Когато си притеснявате, че не сте свършили достатъчно добра работа, всичката тази тревожност и прекомерен фокус върху потенциалните последствия от провала може да ви накарат да работите повече, по-здраво и по-концентрирано върху една задача, в сравнение с това, което бихте направили, ако сте напълно уверени в способностите си. Тези допълнителни усилия увеличават шансовете ви за успех.

Освен това, когато очакванията ви са занижени, вероятността в крайна сметка да бъдете разочаровани е много по-ниска от тази да бъдете приятно изненадани. Няма много неща в работата, които да са по-приятни от моментите, когато клиент поръча повече продукти на вашата компания, отколкото очаквали, или когато ваша презентация премине по-добре от дори най-смелите ви фантазии. Така че вашият отбранителен песимизъм може да ви помогне да се справите по-добре с трудни задачи и да ви накара да се почувствате по-щастливи от крайния резултат, който сте постигнали.

.................

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ