Индия и Турция цензурират най-много във Facebook

Индия и Турция цензурират най-много във Facebook

Индия и Турция цензурират най-често социалната мрежа Facebook. В същото време САЩ са най-активни в заявленията за достъп до потребителски данни, показва новият доклад за прозрачност на Facebook, цитиран от Technews.bg.

Между юли и декември 2013 г. индийските власти са цензурирали над 4700 мнения във Facebook, за които се счита, че нарушават законите в страната, в частност – критикуват религията или правителството.

Наскоро Facebook съобщи, че има 100 милиона регистрирани потребители в Индия. Това е половината от всички 200 милиона потребители на интернет в страната, чието население достига 1,2 милиарда души.

Facebook посочва, че иска да направи света по-отворен и свързан, като даде на хората силата да споделят своите лични убеждения, но понякога законите в дадена страна пречат за изпълнение на тази мисия.

Турция, която наскоро обяви война срещу Twitter и YouTube, заради някои неудобни за властите видеоклипове, е на второ място, когато става въпрос за броя на цензурирани Facebook мнения. Над 2000 материала, критикуващи турското правителство, са били цензурирани в социалната мрежа.

Някои от най-развитите държави също цензурират мнения във Facebook. Германия, например, спира съдържание, което проповядва нео-нацистката идеология.

Що се отнася до България, Facebook е получила само две искания за достъп до потребителски данни. Засегнатите акаунти са само два. Няма блокирани мнения в мрежата за периода юли-декември 2013 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ