Пускат миникомпютър, струващ 9 долара

Пускат миникомпютър, струващ 9 долара

В най-скоро време на пазара ще се появи компютър чиято базова версия ще струва 9 долара, съобщи Би Би Си.

Калифорнийска стартираща компания Next Thing е готова с проекта за евтината машина, но се нуждае от 50 хиляди долара, за да завърши разработката.

Компютърът Chip ще е с размери на кредитна карта, ще има процесор с мощност 1 гигахерц, 512МВ Ram и 4GB памет.

Устройството, чийто дебют е планиран за началото на 2016 година, би могло да съперничи на популярния Raspberry Pi. Някои от характеристиките на Chip са сходни с тези на Pi, но новият компютър е оборудван с мрежови технологии като Wi-Fi и Bluetooth 4.0,каквито липсват при стандартната конфигурация на Raspberry. Миниатюрната машина може да функционира с една от версиите на операционната система Linux и се свързва с монитори и дисплеи чрез базов комбиниран конектор.

Фирмата провежда успешна кампания в онлайн платформата Kickstarter, която вече е надхвърлила заложената като цел сума. Експерти предупреждават обаче, че 9-доларовата версия на компютъра е за базова платка. В материал на специализираното издание Bit-Tech се посочва, че Chip е “пожертвал някои функции” в желанието си да бъде по-малък и по-евтин от Pi. Авторът на статията отбелязва, че надграждането до графичните характеристики на Pi увеличава цената до 24 долара, което е доста по-близо до 35-те долара, които струва Raspberry Pi, посочват анализаторите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ