Армията на САЩ успешно тества Starlink в Арктика

Армията на САЩ успешно тества Starlink в Арктика

Армията на САЩ успешно тества Starlink в Арктика

Американски военни специалисти завършиха успешно деветмесечен тест на сателитната комуникационна система Starlink на SpaceX в Арктика. Това съобщи Bloomberg, като се позовава на Брайън Бийл, главен инженер на дирекция "Интегрирани способности" в изследователската лаборатория на ВВС на САЩ.

"Тествахме при много силни ветрове и много ниски температури. Те бяха успешни. След като закрепихме терминалите сигурно, така че да могат да издържат на силни пориви на вятъра, те започнаха да работят перфектно, без проблеми", цитира агенцията думите му. Бийл отбеляза, че по време на деветмесечното учение, което приключи през юни, американските специалисти по отбраната са анализирали потенциала на технологията Starlink и възможностите за нейното приложение за нуждите на Пентагона. Според него Starlink се е утвърдила като „надеждна и високопроизводителна комуникационна система в Арктика“.

Както пише агенцията, технологията Starlink може да изиграе решаваща роля в завладяването на Арктика. Доколкото страните се опитват да разширят влиянието си в региона, създаването на надеждна система за съобщения става все по-важно - например съществуващите мрежи от военни сателити на Пентагона не осигуряват добро качество на сигнала поради географските и климатичните условия на Арктика. По думите на астроном от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън 233 от 5000-те сателита, притежавани от SpaceX, са в полярна орбита.

В края на септември Bloomberg съобщи, че SpaceX, ръководена от Илон Мъск, е подписала първия договор с космическите сили на САЩ за предоставяне на сателитна комуникация на военните, използвайки своята система Starshield. Споразумението между SpaceX и американската армия е подписано на 1 септември, разработено е за една година, максималните разходи по договора са ограничени до 70 милиона долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ