Ята летящи роботи общуват помежду си като светулки

Ята летящи роботи общуват помежду си като светулки

Ята летящи роботи общуват помежду си като светулки

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT), които са специализирани в проектирането и изграждането на ултралеки летящи роботи, са оборудвали своите творения със способността да генерират светлинни проблясъци с всеки удар на крилата. Тази способност, подобна на тази на светулките, ще позволи на роботите, обединени в ято, да обменят информация и ще улесни проследяването на местоположението им от достатъчно голямо разстояние. Ключов компонент на ултра леките летящи роботи на MIT е мек цилиндричен задвижващ механизъм, чиито стени са изградени от няколко слоя еластичен полимер и слоеве от въглеродни нанотръби. Когато към проводимите слоеве на нанотръбите се приложи електрическо напрежение, цялата тази структура се свива, създавайки сила, която е насочена да създава размах на чифт крила.

Изследователите леко са модифицирали тези задвижващи механизми, така че да произвеждат и свелинни проблясъци, когато работят. За да направят това, в горния полимерен слой са поставени частици цинков сулфат. Тези частици са електролуминисцентни. Те излъчват светлина през електрическо поле, което е в слоевете на нанотръбите. Някои добавки към частиците от цинков сулфат позволяват светлинните лъчи да променят цвета си на зелен, оранжев или син. Също така това позволява да бъдат генерирани определени изображения, например - букви. Това става пак чрез електролуминисцентните частици по повърхността на устройствата. Това ще позволи дистанционно идентифициране на всеки екземпляр на летящ робот.

Способността да генерират светлинни проблясъци изследователите разработиха на сравнително ниска цена. Консумацията на енергия на робота се е увеличила с три процента, а теглото му се е увеличило с 2,5 процента. Тази способност обаче не прави роботите по-привлекателни визуално, но, както бе споменато по-горе, дава възможност за проследяването им от разстояние. И най-важното, ще позволи на роботите, обединени в един "рояк", да обменят данни един с друг без необходимост от използване на допълнително електронно оборудване. В бъдеще изследователите от MIT планират леки изменения на дизайна на устройството, така че да може да се контролира проблясъкът и сиянието, излъчвано от външния им слой. Това ще позволи разработването на специални протоколи за оптична комуникация за такива роботи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ