Big Tech колекционират служители като Pokemon карти и ги карат да вършат „фалшива работа“

Big Tech колекционират служители като Pokemon карти и ги карат да вършат „фалшива работа“

Big Tech колекционират служители като Pokemon карти и ги карат да вършат „фалшива работа“

Рисковият капиталист от Силициевата долина и така наречената група PayPal Mafia (бивши служители, основатели и инженери от Paypal, който по-късно създадоха нови технологични компании) Кийт Рабоа е разказал на банково събитие по-рано този месец, че големи технологични компании като Meta и Google са наели хиляди хора да извършват „фалшива работа“, за да достигнат определени показатели за наемане, както и от „суета“ и желание да им попречат да работят за техни конкуренти, пише сп. „Форчън“.

Говорейки след обявяването на съкращенията на служители в Alphabet (12 000) и Meta (11 000 през ноември и още 10 000 този месец), Рабоа е цитиран от „Инсайдър“ да казва: „Тези хора няма какво да правят – всичко е фалшива работа. Сега се разкрива, какво всъщност правят – те ходят на срещи“.

Според един бивш член на екипа на Meta, теорията на Рабоа е абсолютно вярна.

Междувременно бившата служителка на Meta Брит Леви сподели в TikTok своето „странно“ преживяване в компанията на Марк Зукърбърг. Във видео, което вече е натрупало повече от 1 млн. гледания, Леви обяснява: „Бях наета през април 2022 г. Три дни по-късно бях помолена да участвам в проучване за разнообразието“.

„Всички останали работеха по нещо, но не и аз. Така че аз съм от онези служители, които бяха наети на наистина странна позиция. Веднага ме поставиха в група хора, които не работеха“, разказва тя.

„Имам предвид, че ние просто си седяхме там. Трябваше да се борим, за да получим работа. Средата беше много Беше много странна среда и изглеждаше, че Мета наема хора, така че другите компании да не могат да ни назначат, колекционирайки ни като карти Pokemon."

Мета не е отговорила веднага на искане за коментар от Fortune.

„Година на ефективност“

Видеото на Леви в TikTok идва в момент, когато Марк Зукърбърг даде начало на т.нар. „година на ефективност“ в Meta, като каза, че компанията „ще бъде по-проактивна в съкращаването на проекти, които не се представят добре или може вече да не са толкова важни“.

Освен бурните икономически перспективи, инфлацията и повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, Meta трябваше да се справи със спад на рекламните приходи в компанията. В същото време инвеститорите и акционерите на Meta започнаха да критикуват решението на Зукърбърг да насочи компанията към неизследвани води с неговия фокус върху на метавселена.

В отговор на коментар от потребител на TikTok, който каза, че да ти плащат, за да не правиш нищо, звучи „страхотно“, в друго видео Леви контрира, че практиката всъщност „наистина прецаква“ кариерите на хората.

„Всъщност не ти плащат, за да не правиш нищо, а ти плащат, за да спреш кариерното си развитие. Получаваш временна заплата, която ще намали потенциала ти за печалба през целия живот“, каза тя.

„Много хора отказаха други възможности или напуснаха наистина добри работни места, за да отидат в Meta и да се озоват на тези работни места. След това, когато видяха, че не правят нищо, започнаха да се питат: „Добре, какво ще се случи? Не научавам нови умения, не работя по проекти.“ Това ви поставя в положение, в което е наистина трудно да си намерите друга работа. Това може да звучи страхотно, но наистина ще прецака кариерите на хората“, добави Леви.

Убиване на време в метавселената

По-рано Леви заяви пред „Инсайдър“, че е била наета в програмата за развитие Sourcer на Meta - 12-месечна програма, която помага на работници от слабо представени групи да навлязат в индустрията за набиране на персонал в технологичния сектор. Започвайки програмата през април, тя е била уволнена само шест месеца по-късно. Леви твърди, че е отказала да подпише пакет за обезщетение.

Тя каза, че хората в програмата са били разпределени в различни екипи, като нейният се е оказал един от тези с малко натоварване. В резултат на това, тя е прекарвала по-голямата част от времето времето си в опознаване на служителите в компанията.

„Участниците в програмата бяха поставени в различни екипи в Мета. Хората в тези екипи бяха служители на пълен работен ден, които бяха в Meta от години – и тези хора не правеха нищо“, споделя Леви.

„Имах цялото време на света просто да изпращам съобщения на произволни хора: инженери, програмни мениджъри, ръководители на проекти. Изпращах им съобщения и водех 15 до 20-минутен разговор за това какво те правят през деня. Те ми казвах, че също не работя върху нищо“, разказва още тя.

По думите й работата на много хора е била да влизат в метавселената и да търсят бъгове, които да докладват. „Много хора се занимаваха с това, защото нямаше какво друго да правят“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ