Dgital age: Техно пробиви и открития

Dgital age: Техно пробиви и открития

Какво ново в света на технологиите и откритията? Вижте нашата седмична селекция.

Япония постави нов световен рекорд за скорост на интернет, изтегля 12 500 филма за секунда

Снимка: Shutterstock

Учени от японския Национален институт за информационни и комуникационни технологии (NICT) достигнаха нов крайъгълен камък в предаването на данни, поставяйки световен рекорд за скорост от 402 терабита в секунда (Tbps). Това съобщава The Independent. Новата граница е премината с пет милиона пъти по-бързо от средните широколентови скорости във Великобритания. Това темпо позволява да бъдат изтеглени около 12 500 филма само за една секунда.

За да постигнат този резултат, японските специалисти са използвали нова технология, благодарение на която стана възможно използването на неизползвани досега диапазони на дължини на вълните. Това дава възможност за значително увеличаване на капацитета на комуникационната инфраструктура. Въпреки факта, че рекордът е поставен в лабораторни условия, учените се надяват да разширят допълнително възможностите за предаване на данни до трансокеански разстояния. За сравнение, скоростта на трансфер на данни в 5G мрежите е ограничена до 10 Gbps, което е около 10 пъти по-бързо от 4G.

Аpple не класира нито един настоящите си iPhone сред най-добрите потребителски устройства

Снимка: Getty Images

Разработчиците на показателя AnTuTu съставиха юнски рейтинг на удовлетвореността на потребителите от техните устройства на Apple, който не включва нито един настоящ iPhone. Първото място зае iPad Pro 2 с 10,5-инчов екран, който получи 96,63% положителни оценки през юни. Това е таблетът на 2017 г., следван от iPad Air 4 (96,43%) и най-новия iPad Pro 11 (96,33%) с чип M4.

На четвърто място е iPhone 12 mini, от който са доволни 95,97% от потребителите. В търговската мрежа този модел се счита за един от най-провалените, както се вижда от слабите продажби и последвалия отказ на Apple от мини-смартфони. Пето и шесто място си поделят iPad Pro 4 (95,29%) с 12,9-инчов екран и iPad Pro 2 (95,06%) с 11-инчов дисплей. Друг смартфон в топа е моделът от 2020 г. - iPhone SE 2, който отбеляза 94,99% положителни оценки през юни. От осмо до десето място са таблетите - iPad Pro 3 (94,65%) с 11-инчов екран, iPad Air 5 (93,82%) и iPad mini 5 (93,41%).

Тауровките пречат на работата на „,умните“ часовници

Снимка: Shuterstock

Татуировките на китката могат да попречат на правилното функциониране на смарт часовниците. Това съобщи AppleInsider, позовавайки се на опит на потребител на Apple Watch, който се сблъска с проблема с неправилно измерване на пулса поради татуировка. За да разреши този проблем, той е бил принуден да премахне татуировката с помощта на лазерна процедура, която му е струвала  380 евро. Както обясниха експертите, „умните“ часовници от различни производители използват фотоплетизмография за определяне на пулса и други сърдечни параметри. Въпреки това, ако има татуировки, боя или други белези по кожата, сензорът може да не събира данните правилно. По този начин умните часовници всъщност са несъвместими с татуировките.

Apple потвърди проблема, като каза, че „постоянните или временни промени върху кожата ви“ могат да попречат на сензорите на смарт часовника. Като алтернатива потребителите се насърчават да носят часовника на другата китка, ако там няма татуировки, или да използват външни монитори за сърдечен ритъм, които се прикрепят към гърдите.

Lego и Европейската космическа агенция пускат тухли от метеоритен прах

Снимка: Getty Images

Идеята за изграждане на къщи за участници в междупланетни мисии от „местен“ материал получи много неочаквано развитие. Световноизвестната компания Lego, съвместно с Европейската космическа агенция (ESA), пусна серия от тухли, направени от естествен метеоритен прах - прототип на бъдещ извънземен строителен материал. Фактът, че решението на толкова важен проблем не трябва да се отлага, както свидетелстват плановете на редица водещи световни космически сили да изпратят първите лунни мисии през следващото десетилетие. Лунният реголит се разглежда като строителен материал за бъдещи колонии - той е широко достъпен и вече има няколко метода за преработката му в необходимия материал. Не са обаче много неговите земни аналози, с които да се експериментира. Специалистите от ESA намериха изход, като смилаха на прах стар „отлежал“ метеорит, след което направиха смес от него, с която напълниха 3D принтер и с негова помощ отпечатаха гореспоменатите тухли в Lego.  Lego демонстрира гордостта си, като показва своите „космически“ продукти в няколко фирмени магазина до септември, включително голям клон на 5-то авеню в Манхатън в Ню Йорк.

Интелигентен бинокъл обяснява на наблюдателя какво вижда

Снимка: Shutterstock

Компанията Unistellar (САЩ), известна със своите „умни“ телескопи, заедно с Nikon разработи интелигентния бинокъл Envision – той съчетава първокласна оптика с технология за добавена реалност. Потребителите на Envision ще виждат света около себе си с 10-кратно увеличение през 50 mm лещи, които се допълват от системи за прецизна ориентация и добавена реалност.

Чрез десния окуляр наблюдателите имат достъп до насложена информация в контекста на това, което виждат. Swarovski Optik вече представи нещо подобно в своя смарт бинокъл AX-Vision с интегрираното приложение Merlin Bird ID. Вярно, там всичко се ограничаваше до показване на птици и диви животни. Копанията Unistellar отива по-далеч. Нейната видео поредица включва повече от милион хълмове, планински вериги с върхове, безброй пътеки, пещери, извори и други земни красоти. Не по-малко вълнуваща за собствениците на Envision е нощната обиколка, с атлас с хиляда астрономически обекта и 200 000 звезди.

Интелигентната система работи в четири режима. През деня потребителите ще могат да наслагват видими забележителности с 3D карта с помощта на режим Smart Surveillance. В допълнение, GPS сензорът на смартфон, свързан чрез Bluetooth, предоставя пълна и точна информация за тяхното местоположение. Пътуването през нощното небе ще бъде не по-малко вълнуващо. Режимът за навигация с насочване предоставя на потребителя образователна обиколка, представяща онези небесни обекти, към които е насочен погледът на зрителя. Друг от режимите позволява вниманието да бъде фиксирано върху „атрактивен“ обект и възможност бинокълът да бъде даден на спътник, за да може и той да ги види. И накрая, четвъртият - класически режим напълно деактивира AR технологията. Компанията Unistellar гарантира на потребителите 5-часова работа на интелигентния бинокъл с едно зареждане или приблизително 1000 ползвания. Той вече се предлага на Kickstarter за $600. В бъдеще цената на дребно ще се удвои.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ