Франция и Великобритания се борят за европейската корона в изкуствения интелект

Франция и Великобритания се борят за европейската корона в изкуствения интелект

Две държави се борят за позицията на европейска столица за изкуствен интелект. Както френският президент Еманюел Макрон, така и британският премиер Риши Сунак направиха смели изявления относно ИИ през последните седмици, претендирайки за лидерство в наскоро нашумелия пазар, пише Си Ен Би Си.

„Мисля, че сме номер едно в изкуствения интелект в континентална Европа и трябва да ускорим усилията“, каза Макрон пред медията на френската годишна технологична конференция Viva Tech на 18 юни. Сунак пък представи Обединеното кралство като „географски дом на глобалните регулации за безопасност на изкуствения интелект“ на конференцията London Tech Week на 12 юни.

ИИ се разглежда като революционна технология, която следователно е от стратегическо значение за правителствата по света.

Шумът около технологията е отчасти предизвикан от популярността на чатбота ChatGPT на OpenAI. Това също е източник на технологично напрежение между САЩ и Китай, тъй като страните по света се опитват да впрегнат потенциала на най-критичните технологии.

И така, кой води надпреварата за спечелване на европейската ИИ корона?

Парите имат значение

На VivaTech в Париж Макрон обяви 500 млн. евро ново финансиране за създаване на нови „шампиони“ в сферата на ИИ. Това идва в допълнение към предишни ангажименти на правителството, включително обещание да налее 1,5 млрд. евро в изкуствен интелект преди 2022 г., в опит да настигне пазарите на САЩ и Китай.

„Ще инвестираме като луди в обучение и изследвания“, каза Макрон пред Си Ен би Си, като добави, че Франция е добре позиционирана в областта на изкуствения интелект благодарение на достъпа си до таланти и стартиращи компании, формиращи се около технологията.

През март правителството на Обединеното кралство обеща 1 млрд. долара за суперкомпютри и ИИ изследвания в опит да се превърне в „научна и технологична суперсила“.

Като част от стратегията правителството заяви, че иска да похарчи около 900 млн. паунда за изграждането на „екзамащабен“ компютър, способен да изгради свой собствен „BritGPT“, който ще съперничи на генеративния ИИ чатбот на OpenAI.

Някои служители обаче критикуваха обещанието за финансиране, като казаха, че не е достатъчно, за да помогне на Обединеното кралство да се конкурира с титани като САЩ и Китай.

„Звучи страхотно, но не е близо до мястото, където трябва да бъдем“, каза Саджид Джавид, бивш министър в кабинета наБорис Джонсън, в дискусия край камината на London Tech Week.

Контрол над злоупотребите с ИИ

Една голяма разлика между Обединеното кралство и Франция е в това как всяка страна избира да регулира изкуствения интелект и вече действащите закони, които засягат технология.

Европейският съюз има свой Закон за изкуствения интелект, който се очаква да бъде първият в Запада цялостен набор от правила, фокусирани върху изкуствения интелект. Законодателството беше одобрено от депутатите в Европейския парламент през юни.

Той оценява различни приложения на ИИ въз основа на риска - например биометричната идентификация в реално време и системите за социално оценяване се считат за такива, представляващи „неприемлив риск“, и следователно са забранени съгласно регламента.

Франция ще бъде под пряката юрисдикция на Закона за ИИ и не би било „изненадващо“, ако съответният френски регулатор - CNIL, или нов, специфичен за ИИ регулатор, предприеме „агресивен подход“ към неговото прилагане, според Минеш Тана от глобалния отдел на международната правна кантора Simmons & Simmons за ИИ.

В Обединеното кралство, вместо да издава специфични закони за изкуствения интелект, правителството пусна бяла книга, съветваща различни регулаторни органи в индустрията как трябва да прилагат съществуващите правила в съответните си сектори. Бялата книга използва основан на принципи подход за регулиране на ИИ.

Правителството представя рамката като „гъвкав“ подход към регулирането, който Тана описа като такъв, който подкрепя повече иновациите, от френския метод.

Законът за ИИ на ЕС може да направи Франция „по-малко привлекателна“ за инвестиции в изкуствен интелект, като се има предвид, че той определя „обременителен регулаторен режим“ за ИИ, каза Тана.

Кой ще спечели?

„Франция определено има шанс да бъде лидер в Европа, но е изправена пред силна конкуренция от страна на Германия и Обединеното кралство“, каза Антон Дабура, Johns Hopkins Institute for Assured Autonomy.

Александър Лебрен, главен изпълнителен директор на Nabla – Изкуствен интелект, който играе ролята на „втори пилот“ в подкрепа на лекари, каза, че Обединеното кралство и Франция „вероятно са на едно ниво“, когато става въпрос за привлекателност за стартиране на компания за изкуствен интелект.

„Има добър набор от таланти, крепости като Google и Facebook изследователски центрове за изкуствен интелект и приемлив местен пазар“, каза той пред Си Ен Би Си, но предупреди, че Законът за изкуствения интелект на ЕС ще направи „невъзможно“ за стартиращи фирми да създават изкуствен интелект в ЕС.

„Ако в същото време Обединеното кралство приеме по-интелигентен закон, определено ще спечели срещу ЕС и Франция“, добави Лебрен.

Клер Траше, финансов директор на френския технологичен стартъп YesWeHack, каза, че и Обединеното кралство, и Франция имат потенциал да предизвикат господството на американските ИИ гиганти, но става дума точно толкова за сътрудничество в Европа, колкото и за конкуренция между различни центрове.

„Това ще изисква съгласувани и колективни усилия на европейските технологични суперсили. За да окажат наистина значимо въздействие, те трябва да използват своите колективни ресурси, да насърчат сътрудничеството и да инвестират в поддържането на стабилна екосистема“, каза тя.

„Комбинирането на силните страни, особено с участието на Германия, може да им позволи да създадат завладяваща алтернатива през следващите 10-15 години, която разтърсва пейзажа на ИИ, но отново, това ще изисква силно стратегическа визия и подход на сътрудничество“, добави Траше.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ