Глобалните доставки на смартфони се сринаха до нивата от 2013 г.

 Глобалните доставки на смартфони се сринаха до нивата от 2013 г.

Глобалните доставки на смартфони се сринаха до нивата от 2013 г.

Глобалните доставки на смартфони са се сринали през четвъртото тримесечие на 2022 г., което включва традиционно силния празничен период, поради макроикономическата слабост и ниското потребителско търсене, показват предварителни данни на консултантската фирма за пазарни проучвания в технологичния сектор International Data Corporation – IDC, цитирани от Си Ен Би Си.

Фирмите за електроника са доставили 300,3 милиона смартфона през тримесечието от октомври до декември, което е спад от 18,3% на годишна база, посочи IDC в доклад, публикуван късно в сряда. Това е най-големият спад в рамките на едно тримесечие, отчитан от консултантската фирма.

Общо 1,21 милиарда смартфона са били доставени през 2022 г., което е най-ниския брой от 2013 г. насам. Това се дължи на „значително намаленото потребителско търсене, инфлацията и икономическата несигурност“, отбелязва IDC.

„Никога не сме ставали свидетели на това доставките през празничното тримесечие да са по-ниски от предходното тримесечие. И все пак, отслабеното търсене и големите инвентари накараха доставчиците да намалят драстично доставките“, коментира Набила Попал, директор изследвания в IDC.

Под доставки в случая се имат предвид устройствата, които компании като Apple и Samsung изпращат на търговци на дребно и мобилни оператори. Те не се равняват на продажбите, но дават индикация за търсенето.

Apple е доставил най-много смартфони през последното тримесечие на 2024 г. Американският технологичен гигант е доставил 72,3 милиона iPhone през Q4, което е спад от 14,9% на годишна база, посочи IDC. Този резултат е донесъл на компанията пазарен дял от 24,1%. Спадът дойде, въпреки че Apple пусна най-новите си модели от серията iPhone 14 преди решаващото празнично тримесечие.

Samsung отчете спад на доставките с 15,6% на годишна база до 58,2 милиона единици. Samsung не пусна чисто нов флагман за четвъртото тримесечие, но организира събитие на 1 февруари, на което вероятно ще покаже новото си устройство.

Китайският производител Xiaomi с класира на трето място с доставени 33,2 милиона бройки през четвъртото тримесечие на годината, което е спад от 26,3% на годишна база. Това е най-големият спад сред топ 5 компаниите, в който влизат още Oppo и Vivo.

За цялата 2022 г. първото място отива при Samsung с доставени 260,9 млн. смартфона. Втора е Apple с 226,4 млн. смартфона iPhone, а на трета позиция Xiaomi със 153,1 млн. бройки. Четвъртото и петото място са за OPPO и Vivo със съответно 103,3 и 99 млн. доставени смартфона.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ