Google обмисля дали да отдели рекламния си бизнес, за да избегне антимонополно дело

Google обмисля дали да отдели рекламния си бизнес, за да избегне антимонополно дело

Google обмисля дали да отдели рекламния си бизнес, за да избегне антимонополно дело

Технологичният гигант Google предложи да отдели бизнеса си с реклами в нова компания под шапката на холдинга Alphabet, за да предстоящо антитръстово дело в САЩ, предаде „Уолстрийт джърнъл“

Подобна отстъпка би запазила рекламния бизнес в рамките на Alphabet, но би представлявала сериозна промяна в пазара за дигитална реклама, в който Google е водещ играч.

Въпреки че компанията е най-известна със своята търсачка, основният бизнес на Google е онлайн рекламата. През 2020 г. Alphabet генерира приходи от 183 млрд. долара, от които 80% дойдоха от реклама.

Но не е ясно дали офертата ще удовлетвори Министерството на правосъдието на САЩ 

Шефът на антитръстовия отдел Джонатан Кантър е категоричен, че предпочита да се обърне към съда, вместо да приеме споразумение.

„Накратко, ние ще търсим средства за защита, а не споразумения. Не можем да направим компромис, ако има нарушение на закона“, каза Кантър през януари.

На Кантър му е забранено да работи по разследвания на монопола на Google, докато Министерството на правосъдието решава дали той трябва да се оттегли от това дело, тъй като в миналото е работил за конкуренти на Google, се твърди в доклад на Блумбърг от май, цитиращ неназовани източници. Министерството на правосъдието не е потвърдило доклада.

Според източници на „Уолстрийт джърнъл“ новото антитръстово дело срещу рекламния технологичен бизнес на Google може да започне още това лято.

Говорител на правосъдното министерство отказа да коментира доклада пред Си Ен Би Си.

„Ангажираме се конструктивно с регулаторите, за да отговорим на техните опасения“, каза говорител на Google в изявление за медията. „Както казахме и преди, нямаме планове да продаваме или да напускаме този бизнес и сме дълбоко ангажирани да предоставяме стойност на широк набор от партньори - издатели и рекламодатели, в силно конкурентен сектор“, казват от Google.

Все пак, според доклада на „Уолстрийт джърнъл“, предложението на Google ще включва запазване на бизнеса с рекламни технологии под същия собственик, а не негова продажба или пълно отделяне.

Създадената през 2015 г., Alphabet по същество е холдингова компания за Google, която генерира почти всичките й приходи и печалба. Google винаги се е представял като технологична компания и е инвестирал в много широкообхватни области на технологиите – интернет търсачки операционни системи за смартфони, изкуствен интелект, самоуправляващи се автомобили и здравни технологии.

Google отдели от себе си други бизнеси, като компанията за самоуправляващи се автомобили Waymo и фокусираната върху науките за живота и здравеопазването компания Verily, като същевременно ги запази под шапката на Alphabet.

Google е пазарен лидер в онлайн рекламата повече от десетилетие. През годините той изгради и придоби набор от инструменти за рекламни технологии, които позволяват на създателите на съдържание да правят пари от реклами и на рекламодателите да достигат до желаната от тях аудитория в Google Search, Google Maps, YouTube и други сайтове.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ