Технологии

GPS навигатор прави от всеки военен снайперист мини компютър

GPS навигатор прави от всеки военен снайперист мини компютър

GPS навигатор прави от всеки военен снайперист мини компютър

Преди време възможностите на GPS навигаторите бяха ограничени до една-единствена функция – указание за местоположението на ползвателя върху цифрова карта. Днес това очевидно не е достатъчно, така че списъкът с функции, предлагани от разработчиците, непрекъснато се актуализира. GPS устройствата Foretrex 801 и 901 Ballistic Edition на Garmin са предназначени предимно към снайперисти от специалните части, които са въоръжени с високоточни и далекобойни пушки, и които трябва да извършват сложни балистични изчисления.

Захранвани от 3A батерии, устройствата могат да работят до 100 часа непрекъснато в режим на проследяване и до 1000 часа в безшумен режим. Електронното осигуряване  включва ускорител и компас, барометричен висотомер, както и електронни приемници на сигнали от групи спътници. Визуалното обезпечение на информацията осигурява монохромен 2,2-инчов дисплей с разбираема градуировка. Показанията могат да се четат и през нощта с очила за нощно виждане. Устройствата се включват към съвместими смартфони и устройства inReach, произведени от същата Garmin, което прави възможно изпращането на SOS сигнали. В помощ на снайперистите има балистичен калкулатор AB Synapse Applied Ballistics Calculator, който, след като анализира скоростта на куршума, оценката на вятъра и траекторията, позволява да бъде направен най-точният изстрел.

Важно ноу-хау на Foretrex са функциите за укриване и аварийно унищожаване на данни. В режим за укриване устройството улавя само информация за разстоянието, но не и за местоположението на снайпериста, дори и да е в готовност. В този случай, дори ако устройството се окаже в ръцете на хротивника, той няма да научи никаква ценна информация.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред