Китай е световен лидер по патенти за генеративен изкуствен интелект

Китай е световен лидер по патенти за генеративен изкуствен интелект

Китай доминира в глобалната надпревара за петенти в сферата на генеративния изкуствен интелект с повече от 38 хил. патента в периода от 2014 до 2023 г., показва нов доклад на ООН, цитиран от Си Ен Би Си.

Това е шест пъти повече от тези, подадени от базирани в САЩ изобретатели, посочи Световната организация за интелектуална собственост на ООН.

Генеративният ИИ е вид изкуствен интелект, който позволява на потребителите да генерират съдържание като текст, изображения, видеоклипове и музика на база на потребителски подкани.

Географски, Китай води с 38 210 патента, далеч пред САЩ с 6 276, Южна Корея с 4 155, Япония с 3 409 и Индия с 1 350.

Патентите за генеративен ИИ в момента съставляват 6% от общите патенти за изкуствен интелект в света, според доклада.

„Рязкото нарастване на патентната дейност отразява скорошния технологичен напредък и потенциала в рамките на Генеративния ИИ“, се казва в доклада.

Що се отнася до конкретните компании, лидер по патенти е китайския гигант Tencent с 2 074, следван от Ping an Insurance (1 564), Baidu ( 1 234) и Китайска академия на науките (607). Топ 10 допълват IBM (601), Alibaba (571), Samsung Electronics (468), Alphabet (443), Bytedance (418) и Microsoft (377).

Китай се опитва да навакса преднината на собственика на ChatGPT - OpenAI и американските технологични титани Microsoft, Google на Alphabet и Amazon в разработването на големи езикови модели (LLM).

Чатботът ChatGPT попадна под светлината на прожекторите през ноември 2022 г. със способността си да генерира наподобяващи човешки отговори на подканите на потребителите.

Миналата година китайски технологични гиганти, включително Alibaba и Baidu, стартираха свои собствени LLMs.

В опит да затвърди присъствието си в глобалната технологична надпревара, Китай стартира тригодишен „план за действие“ през май за укрепване на стандартите в ИИ чиповете и генеративния ИИ, както и изграждане на национална изчислителна мощ, насочена към стимулиране на технологичното и икономическо развитие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ