Китай пуска огромно съоръжение с мрежа от радари за наблюдение на астероиди

Китай пуска огромно съоръжение с мрежа от радари за наблюдение на астероиди

Китай пуска огромно съоръжение с мрежа от радари за наблюдение на астероиди

Китай планира да използва новото си съоръжение в град Чунцин за наблюдения на астероиди и подобни на Земята планети на стотици милиони километри, което е част от усилията за планетарна защита, съобщи радио Китай.

Центърът за иновации на Чунцин към Пекинския институт за технологии, който проектира радара „China Compound Eye“, наскоро представи първата си 3D радарна карта на район с лунни кратери, заснета от съоръжението за наблюдения на дълбокия космос с висока разделителна способност.

То се състои от набор от радарни антени, а радарната карта бе съставена с помощта на данни от четири радара, изградени по време на първата фаза на проекта, каза за „Синхуа“ Лун Тън,  учен от Китайската академия по инженеринг. През втората фаза ще бъдат изградени 25 радара с висока резолюция, всеки с диаметър от 30 м, добави той.

„China Compound Eye“ се различава от телескопа „FAST“, който събира сигнали от звезди, но не може да открива астероиди, тъй като те не излъчват електромагнитни вълни. Съоръжението в Чунцин излъчва радиосигнали и записва отразените. То е от съществено значение за системата за планетарна защита на Китай. След приключването на третата фаза от изграждането на „China Compound Eye“ се очаква съоръжението да разполага с над 100 радара за наблюдение на астероиди в рамките на 150 млн. км от Земята.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ