Neuralink на Мъск разработва роботизирани протези, управлявани от сензор в главата

Neuralink на Мъск разработва роботизирани протези, управлявани от сензор в главата

Компанията Neuralink, собственост на Илон Мъск, планира да разработи протези на крайниците, контролирани от сензор, имплантиран в човешкия мозък, съобщава Business Insider.

„Ако комбинирате невротехнологичните разработки на Neuralink с опита на Tesla в създаването на хуманоиден робот Optimus, е възможно да създадете „роботизирана ръка или крак, същата като биологичната, а в бъдеще дори по-добра“, каза Мъск. „Вярваме, че всъщност можем да създадем кибертяло с невероятни възможности“, допълни той.

Стартъпът Neuralink е създаден от Мъск през юли 2016 г. и разработва чипове, предназначени за имплантиране в човешкия мозък, главно за подобряване на качеството на живот на хора, които са загубили подвижността на крайниците си.

Бизнесменът също така вярва, че подобни невронни интерфейси ще позволят на човек да се превърне в киборг, способен да устои на изкуствения интелект, а също така ще помогне на хората да се научат как директно да управляват компютър, използвайки силата на мисълта си.

На 25 май 2023 г. компанията обяви, че е получила разрешение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) към Министерството на здравеопазването на САЩ за провеждане на клинични изпитвания върху хора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ