Технологии

Марсоход направи най-добрата панорамна снимка от планетата с резолюция 2,5 млрд. пиксела

Марсоход направи най-добрата панорамна снимка от планетата с резолюция 2,5 млрд. пиксела

Марсоход направи най-добрата панорамна снимка от планетата с резолюция 2,5 млрд. пиксела

Марсоходът Perseverance непрекъснато прави снимки на околностите на Червената планета. Но нито една от предишните снимки и панорами не може да се сравни с новата, която има резолюция от 2,5 млрд пиксела.

На тази панорамна снимка се вижда марсианския пейзаж в най-малки детайли, защото за създаването й са използвани повече от хиляда отделни изображения. Панорамата показва повърхността на кратера Jezero , в който в момента е слязъл марсоходът Perseverance, който изпълнява втората част от научната си мисия. Делтата, разположена там, се е образувала преди 3,5 милиарда години от река, вливаща се в кратера и захранваща езерото Jezero, като е носела там много пясък и тиня, смесени с органични вещества.

Изображенията, които по-късно бяха сглобени в панорамно изображение бяха заснети с камерата Mastcam-Z. Всичките 1118 изображения са направени в средата на юли, но отне доста време, за да бъдат прехвърлени на Земята. Освен това отне известно време на специалистите от НАСА да обработят и сглобят всички тези изображения в обща панорама. От лявата страна на панорамната снимка се виждат следи от марсохода на мястото, където е навлязъл в района на древната делта на реката. Пред марсохода има 10-метрова скала, която съществува от няколко милиарда години, подложена на постоянна ерозия, което придава на камъка странна форма.  Всички тези камъни са фосилизирани седиментни скали. Те и околностите им са отлично място за търсене на следи от съществуването на живот в далечното минало на Червената планета. След известно време марсоходът Perseverance ще използва своята бормашина, за да вземе няколко проби от тези скали, да определи и проучи техния минералогичен и химичен състав.