Система за позициониране локализира обекти с точност до сантиметър в градска среда

Система за позициониране локализира обекти с точност до сантиметър в градска среда

Система за позициониране локализира обекти с точност до сантиметър в градска среда

Сателитните технологии като GPS осигуряват постоянно позициониране от десетилетия. Но такива системи имат редица добре известни ограничения, които са особено изразени в градска среда. И наскоро инженери и учени от Холандия разработиха нова система за позициониране "SuperGPS", изградена върху съществуващи оптични комуникации и безжични технологии, която осигурява точност на позициониране на ниво сантиметър.

Всеки от навигационните спътници съдържа атомен часовник, синхронизиран с часовниците на всички останали спътници, чиито времеви отметки се предават с помощта на радиосигнал. Приемащото устройство, след като получи сигнали от няколко спътника, изчислява собствената си позиция в триизмерното пространство. При идеални условия този подход може да осигури и сантиметрова точност, но в реалния свят нещата са различни. Сгради, дървета и други препятствия пречат на разпространението на сигнали от сателити, плюс смущенията от други устройства могат да намалят качеството на сигнала и да увеличат грешките при позициониране до метри, десетки или дори стотици метри.

Някои технологии обаче, като например автономното шофиране, изискват данни за местоположението, които винаги трябва да са много точни. И точно това може да осигури системата "SuperGPS". Изследователи от Технологичния университет в Делфт и VSL са създали тази система на същите принципи като тези, използвани в сателитните системи, но са я приложили, използвайки съществуващи телекомуникационни мрежи.

Сателитите на системата "SuperGPS" са радиопредаватели, чиято мрежа покрива градски райони подобно на покритието на клетъчна мрежа. Всяко от предавателните устройства получава точни сигнали за време от единичен атомен часовник чрез оптични комуникационни линии. Това е последвано от обичайната процедура на триангулация, която работи върху измерването на закъсненията при получаване на сигнали от няколко предавателя.

Модулацията на сигнала в системата "SuperGPS" е много подобна на модулацията на сигнала в клетъчните мрежи, което прави възможно игнорирането на множество отразени сигнали и смущения. Тестовете показаха, че системата "SuperGPS", с използването на Wi-Fi сигнали, може да осигури точност от няколко десетки сантиметра дори при най-неблагоприятни условия. "Ocъзнaxмe, чe c няĸoлĸo aвaнгapдни инoвaции тeлeĸoмyниĸaциoннaтa мpeжa мoжe дa ce пpeвъpнe в мнoгo тoчнa aлтepнaтивнa cиcтeмa зa пoзициoниpaнe, ĸoятo e нeзaвиcимa oт GРЅ“, ĸaзвa Йepyн Koeлeмeй oт Vrіје Unіvеrѕіtеіt Аmѕtеrdаm в Hидepлaндия.

В заключение трябва да се отбележи, че тази хибридна система за позициониране не може да се превърне в пълноправен заместител на сателитните навигационни системи. Тя се приема само за допълнение, способно да осигури висока точност в градска среда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ