Технологии за идентификация и сигурност

Технологии за идентификация и сигурност

Технологии за идентификация и сигурност

„Комитекс“ предоставя цялостни дигитални решения за присъствена или отдалечена идентификация на физически лица, споделя Виктор Петров, основател, съсобственик и управител на „Комитекс“ ООД от 1995 г. От самото създаване на фирмата той ръководи развитието и внедряването на нови технологични продукти и услуги в България. Участва в идейния замисъл, проектирането и реализацията на проекта за електронна студентска книжка в УНСС, който е уникален като концепция и универсалност в рамките на Европа. Завършил е Икономически техникум София и УНСС, специалност „Статистика“.

- Как се променя бизнесът ви с дигитални технологии през последните години?

- За нас е много важно да представяме и внедряваме водещи световни технологии в България. Естественото развитие на дигиталната персонална идентификация в последните години постави акцент върху Digital Onboarding и Know your customer (KYC). Те са важна част за много от съвременните бизнеси, базирани и използващи дигитални продукти и услуги. Позволяват по сигурен начин да се идентифицира едно физическо лице в различни негови роли (като гражданин, клиент или служител) в рамките на  напълно автоматизиран процес, независимо дали лицето присъства на място или чрез онлайн свързаност. За целта е необходимо да има личен документ за самоличност (лична карта, паспорт или шофьорска книжка) или издадена смарт карта с различна функционалност за идентификация. В последните няколко години ние внимателно наблюдаваме и анализираме най-добрите технологии на пазара, и последователно изграждаме и управляваме специализирано портфолио от продукти и комплексни решения, които да позволят бърза интеграция и отлични резултати независимо от конкретната специфика на бизнеса на нашия клиент. Ключовото ни предимство е възможността винаги да предлагаме най-добрите технологии в момента, за да отговорим на динамиката на съвременния бизнес и високите очаквания на нашите партньори и клиенти.

- Кои са най-търсените нови продукти и решения, които предлагате?

- Нашите клиенти са основно в държавния, финансовия и корпоративния бизнес. В рамките на техните бизнес и административни процеси се обслужват присъствено или отдалечено голям брой физически лица. Предоставяните от нас продукти и решения ефективно реализират целите за сигурност и бързина при сигурна идентификация на тези лица в различното тяхно качество. „Комитекс“ работи и партнира активно и с много от водещите софтуерни разработчици. Ние доставяме know-how и ги консултираме технологично за използваемостта на предлаганите от нас продукти и решения в техните проекти. Конкретно това са технологии за обработка на лични документи с верификация на данните и защитите в тях, дигитализиране на саморъчните подписи на клиентите, възможността за отдалечена идентификация чрез десктоп и мобилни приложения. 

В последните две години клиентите ни осъзнават предимствата от внедряването на Digital onboarding и Know your customer в техния бизнес. Тези тенденции отвориха за нас нови пазарни ниши вследствие на процесите по планирана дигитализация на бизнеса и под допълнителния натиск на пандемията. Това ни позволи да стартираме и реализираме нови и интересни проекти. Увеличиха се и възможностите за ускорена реализация на предоставяни от „Комитекс“ дигитални технологии за идентификация и сигурност.

- Какви видове проекти визирате?

- Съвременните финтех компании развиват активно нови финансови продукти. За тях функционалността клиентът да се идентифицира дигитално и еднозначно през мобилно устройство е от ключово значение за бързото действие и сигурността. Това изискване е свързано и със законодателството на ЕС за AML (Anti Money Laundering) и съответния български Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). За нашите клиенти в този бизнес сектор предлагаме софтуерни компоненти или цялостно решение от Regula (Латвия) за сигурна мобилна идентификация на физически лица и проверка на лични документи в рамките на единен процес като част от мобилна апликация. Чрез комбинация от технологии за обработка на лични документи, лицева биометрия и изкуствен интелект се прави бърз и сигурен Liveness Detection + Face Match на снимки на лицето и снимката от личния документ. В паралелен процес се извличат и обработват и всички данни от личната карта или паспорта. Това е напълно автоматизиран процес и неговият резултат е сигурно потвърдена или отхвърлена самоличност на лицето спрямо неговия личен документ.

Когато едно лице присъства физически на място (независимо от вида на идентификацията), предлагаме решения на Regula за автоматизирана обработка на личния документ и проверка на автентичност и достоверност за около 5 секунди. Това позволява front office системата дигитално да идентифицира лицето по сигурен начин без намесата на служител, което повишава многократно бързината на обслужване и е силна превенция срещу вътрешен fraud. В случай на необходимост on-site решението може да включва и заснемане на лицето на човека за биометрично потвърждение на съответствието с данните от личния документ. Такива места например са гранични пунктове, банкови клонове, гишета за обслужване на граждани, изпитни или регистрационни центрове.

Търсена технология са специализираните signpad устройства за дигитално снемане и анализ на собственоръчния подпис на лицето. Специализираните софтуер и хардуер позволяват да се анализират и съхранят биометричните характеристики на подписа с цел бъдеща съпоставка и проверка на автентичност на подписа. Устройствата визуализират и част от документа за подписване, което отговаря на изискванията за информираност. Целта на дигитализирането на физическия подпис е електронно съхранение на документите при запазване на пълна доказателствена сила на подписа върху този документ, аналогична на подпис върху хартия.

- Какви нови решения имате за банковите и платежните карти?

- Силната конкуренция между издателите на финансови продукти с платежни карти породи търсене на нови технологии за карти и за персонализация. „Комитекс“  вече доставя новата UV технология с изключително богати възможности за устойчива графична персонализация на банкови карти Entrust Durable Graphics. Технологията е приложима едновременно и за централизирано издаване на карти, и за персонализация на платежни карти на момента в банкови клонове и финансови офиси. Което създава конкурентни възможности за бързина и удобство при обслужването на клиентите в момента на присъствието им, без необходимост да чакат или да идват втори път за получаване на картата. Имаме и нови системи за лазерно гравиране на метални банкови карти от висок клас. Предлаганите от нас нови технологии позволяват на издателите на платежни продукти да развият в нови посоки възможностите за атрактивен картов дизайн и нови премиум клас картови продукти. Тези технологии допълваме с различни нови материали за производство на картови продукти, включително „зелени и био“ екологично ориентирани картови продукти.

През 2023 година ще представим и иновативно решение на Entrust за изцяло дигитални банкови карти без наличие на физическа карта, с лесна интеграция и приложимо за издатели от всякакъв вид и големина на бизнес. Това е качествено нов тип клиентски продукт, който ще позволи на финансовия бизнес по-голяма бързина, гъвкавост и конкурентност при привличане на нови клиенти и обслужване на настоящи клиенти. 

В България само „Комитекс“ предоставя цялостни технологии за сигурна присъствена или отдалечена идентификация на български и чуждестранни физически лица.

***

„КОМИТЕКС“ ООД е основана през 1995 г. българска IT компания, която предоставя дигитални технологии за идентификация и сигурност. За своите 27 години успешна история „Комитекс“ се утвърди като надежден, коректен и предпочитан дългогодишен партньор в осъществяването на множество различни по вид, обем и специфика проекти за дигитална идентификация чрез пластмасови карти или лични документи.

Фирмата е водещ доставчик на пълна гама от професионални персонализиращи картови системи (Entrust), скенери за проверка и работа с лични документи (Regula), мобилни терминали и софтуер за идентификация, картови устройства и специализиран софтуер за смарт карти, терминални устройства и специализиран хардуер, карти от всички видове и функционалност.

Мартин Добрев. Материалът е част от първия брой на специалното издание на списание „Мениджър“ – Tech Connect.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ