Телескопът "Джеймс Уеб" откри най-старата галактика във Вселената

Телескопът Джеймс Уеб откри най-старата галактика във Вселената

Телескопът "Джеймс Уеб" откри най-старата галактика във Вселената

Телескопът на НАСА "Джеймс Уеб" откри галактика на 13,5 млрд. години, която засега е най-старата галактика във Вселената, наблюдавана от човешки очи, съобщи „Дейли Мейл“.

Данните сочат, че галактиката, наречена GLASS-z13 (GN-z13), се е формирала само 300 млн. години след Големия взрив, настъпил преди 13,8 млрд. години. Предишният рекордьор, открит от телескопа "Хъбъл" през 2015 г., беше GN-z11, която датира от 400 милиона години след зараждането на Вселената. GN-z13 е с диаметър около 1600 светлинни години, а GLASS z-11 - 2300 светлинни години.

Млечният път е с диаметър около 100 000 светлинни години, което значи, че и двете галактики са много малки. В статия, публикувана в arXiv, се отбелязва, че двете галактики имат маса от един милиард слънца, като се отбелязва, че това е така, защото са се образували малко след настъпването на Големия взрив. Екипът предполага, че това се е случило, когато галактиките са се разраствали и са поглъщали звезди в региона. Габриел Брамър от Института "Нилс Бор" в Дания, част от екипа на GLASS и съоткривател на GN-z11, заяви пред New Scientist, че ще е необходим допълнителен анализ, за да се потвърди разстоянието до двете галактики.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ